
Det går att öka andelen äldreomsorg som bedrivs av idéburna och icke-vinstdrivande organisationer.
I veckan kom ett glädjande domslut. Förvaltningsrätten i Uppsala avslår fyra vårdjättars ansökningar om ”överprövning av Uppsala kommuns reserverade upphandling”.
De fyra största vård- och omsorgskoncernerna i Sverige – Attendo, Forenede Care, Norlandia Care och Vardaga – hade gått till Förvaltningsrätten för att tvinga Uppsala kommun att ändra sitt beslut att reservera upphandlingen av driften av ett av sina vård- och omsorgsboenden till icke-vinstdrivande aktörer.
Vård- och omsorgsjättarna förlorade. Och domslutet är historiskt.
Domslutet innebär ett viktigt prejudikat
När Ersta diakoni tar över driften av äldreboendet Ferlin blir Uppsala den första kommunen i Sverige som fullbordat en reserverad upphandling.
Och domslutet innebär ett viktigt prejudikat. Förvaltningsrätten slår nämligen fast att Uppsala kommun inte har ”agerat i strid med de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna, någon annan bestämmelse i LOU eller tillkommande krav enligt EU-domstolens praxis” genom att just reservera deltagande i upphandlingen till idéburna organisationer.
Det är första gången detta prövats rättsligt.
Samuel Engblom föreslog i utredningen om Idéburen välfärd (SOU 2019:56) att det skulle gå att göra just så här: reservera vissa offentliga upphandlingar till idéburna och icke-vinstdrivna aktörer.
Utredningen kom mitt i en intensiv debatt om hur EU-rätten och EUs regelverk när det gäller offentliga utredningar skulle tolkas. Måste alla sorters företag – från multinationella riskkapitalägda vårdjättar till ideella föreningar – få möjlighet att delta i en offentlig upphandling ”på lika villkor”? Eller kan en kommun, en region eller en annan myndighet begränsa vilka som får delta, till exempel till dem som kommer att låta vinsten stanna i välfärden?
”Jag har alltid känt mig säker”, skriver Samuel Engblom i en kommentar, ”inte minst pga EU-domstolens senare praxis, men är ändå glad över detta beslut från förvaltningsrätten”.
Domslutet öppnar möjligheter för andra kommuner att följa i Uppsalas spår och öka andelen äldreomsorg som bedrivs av idéburna och icke-vinstdrivande organisationer. Företag och organisationer som sätter omsorgen om de äldre först, men andra ord. Och inte aktieägarnas avkastning.
Det går att främja mångfald och valfrihet, utan att främja aktieutdelningar, som Uppsalas kommunalråd Tobias Smedberg (V) konstaterat.
Lisa Pelling
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.