Minns du utförsäljningen av vårdcentralen Serafen? I dag presenterar Dagens Arena en granskning av ytterligare fyra vårdcentraler som såldes i Serafens skugga. De återfinns i Vallentuna, Vaxholm, Huvudsta och på Fleminggatan i Stockholm. Även i dessa fall handlar det om rena vrakpriser. Enligt en ny beräkning har skattebetalarna gått miste om åtminstone 35 miljoner kronor.

I Vallentuna tog fyra läkare över verksamheten, och nu ger de varandra ”extra utdelningar” på sammanlagt 2,8 miljoner. Det är ungefär tio gånger mer än vad de fick betala för vårdcentral, inventarier, personal och kretsen med patienter.

Vår granskning visar att vinsten på den avknoppade vårdcentralen i Vaxholm plötsligt minskade rejält. Men det finns en förklaring. Ersättningen till styrelse, vd och anställda har höjts med lite drygt fyra miljoner kronor sedan starten.

Ägarna till Huvudsta vårdcentral skrattade nog hela vägen till den senaste årsstämman. Där gav de sig själva en utdelning på 470 000 kronor – vilket motsvarar vad de betalade för att överta hela vårdcentralen.

På Fleminggatan i centrala Stockholm finns en trerumslägenhet till försäljning. Utropspriset är 5 475 000 kronor. Sankt Eriks Vårdcentral på samma gata kostade dock bara 1,4 miljoner, och där har vinsten tredubblats sedan verksamheten togs över från landstinget.

Vad vinsterna blir när de här fyra vårdcentralerna säljs vidare till koncerner och/eller riskkapitalbolag återstår att se. Klart är dock att Dagens Arena kommer att fortsätta den här typen av granskning, av flera skäl.

De ideologiska utförsäljningar som vi har sett i makarnas Reinfeldts hemkommun Täby, samt i Stockholms stad och i det landsting där Filippa Reinfeldt är sjukvårdslandstingsråd, framstår som en moderat blandning av misslyckat skyltfönster och experimentverkstad. Det som kokas ihop exporteras ut över det land där Fredrik Reinfeldt är statsminister.

Filippa Reinfeldts närmaste medarbetare, biträdande sjukvårdslandstingsråd Lars Joakim Lundquist (M), är vän med Ulf Hallum – Serafens högste chef. Har de som skär guld med täljkniv på grund av utförsäljningarna tackat makarna Reinfeldt genom att donera pengar till M? Det får vi aldrig veta eftersom M motsätter sig den öppna redovisning av partibidrag som är självklar i andra demokratier.

Hur många medborgare skulle inte vilja se en intervju där Filippa Reinfeldt får besvara frågor om hemkommunen Täby, ideologiska utförsäljningar, ökande vårdköer och stigande hälsoklyftor? Om de kontroversiella upphandlingarna av Sodexo, Nya Karolinska Sjukhuset, mammografi och tortyrvård? Men att få en intervjutid är som bekant inte lätt – om det ska handla om politik.

Ideologiska vrakförsäljningar, möjlig vänskapskorruption, strategisk tystnad från ansvariga politiker. Vår granskning fortsätter, tipsa gärna. Sveriges medborgare förtjänar bättre.