Ulf Kristersson. Foto: Moderaterna

Gästkrönika Den senaste tidens händelser inom den svenska politiken har föranlett Kristian Mandin att skriva detta öppna brev till moderatledaren Ulf Kristersson.

 

Käre Ulf.

För några år hörde jag en föreläsning om värdegrundsarbete inom skolan. Föreläsaren sa att skolorna skulle arbeta med ett värdegrundsmål i taget. År ett rasism, år två sexism och så vidare. Genom att sortera olika typer av kränkingar som kunde uppstå skulle skolan få en god värdegrund – efter ungefär fem år.

Jag funderade över hur det rent praktiskt skulle gå till – skulle det vara tillåtet för eleverna att under år ett kränka någon på grund av sitt kön men inte på grund av dess hudfärg då man gått igenom rasismen men ännu inte sexismen?

I friskolekoncernen jag jobbade på den tiden fanns en rektor som drev en väldigt bra skola och det cirkulerade en historia om hur rektorn portförbjudit en av våra chefer då denne uttryckt sig rasistiskt.

Rektorn hade tagit tag i chefens uttalande direkt – ”Så säger du inte på min skola, stick härifrån och kom aldrig mer tillbaka.”

 

Långt innan jag hamnade i friskolebranschen hade jag haft en chef som senare blev chef över en stor svensk kulturinstitution. En av de första sakerna hon gjorde på jobbet var att sparka en regissör dagen före premiär. Regissören hade uppträtt kränkande mot medarbetarna och hon tog tag i saken direkt och gjorde klart för alla vad hon förväntade sig av dem.

Min gamla chef visste att för att skapa en god kultur på arbetsplatsen behövde hon sätta ner foten och agera och visa att vissa beteenden inte accepteras så länge hon är chef.

 

Ulf, ledarskap handlar om att agera och ta signaler om missförhållanden och skeva värderingar på allvar.

Och som du vet intervjuades Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof i SVT och där uttalade han sig om islam. Uttalandet var djupt rasistiskt.

Jag förstår att du kände att du behövde säga något så du sa till SvD att Sverigedemokraterna har ”mer att göra” när det gäller sitt sätt att uttrycka sig.

Jahaja.

Man kan säga mycket om Jomshof men dum är han inte och han vet skillnaden mellan islam och islamist.

Men enligt din logik räcker det med att Jomshof och SD tar tag i vad de säger när det egentligen är det de tycker som är fel.

Vad tänker du säga till SD under regeringsförhandlingarna?

”Det är okej att ni är rasister men säg det för guds skull inte till någon.”

Kom igen Ulf!

Sluta vara så naiv!

För så här ligger det till: Populismen förgör allt i sin väg. Du kan ta en titt på hur det ser ut i USA. Hur gick det för Republikanerna som släppte in Donald Trump?

Idag är det ett parti i spillror i ett land där parlamentet stormas, kongressledamöter saluför konspirationsteorier, förnekar demokratin och publicerar hotfulla filmer till ljud av vapen som avfyras.

Känns det avlägset?

På den SD-kopplade tevekanalen Riks sociala medier frågade någon när de skulle storma riksdagshuset och kommentaren fick stå kvar.

Men enligt din logik ska man inte lägga så stor vikt vid vad folk uttrycker.

Vad ska man i så fall lägga vikt vid och vad är i så fall politik? Är inte politik att uttrycka olika åsikter? Orden spelar inte bara roll, orden är kärnan i politiken.

Och du vill bli vår statsminister!

Peace in our time!

Ulf, ta dig i kragen och fundera över om du vill bli ihågkommen som den som räddade den svenska demokratin eller gå till historien som en pinsam svensk motsvarighet till Lindsey Graham, Ted Cruz eller Mitch McConnell – amerikanska republikanska kappvändare som valde makten framför idealen.

Det valet är helt och hållet ditt.

Och valet gör du genom dina handlingar.

Det är det som är värdegrund.

Och det är på den demokratin vilar.

Skärp dig Ulf!

 

Kristian Mandin är konsult. Han är också aktiv som samhällsdebattör kring frågor om utbildning, kultur och samhällsvärderingar.