Jan O. Karlsson. Bild: Privat

Det råder inte yrkesförbud för socialdemokrater i näringslivet. Det borde både Göran Greider och Expressen tänka på. Det skriver Jan O. Karlsson i en svarsreplik till Göran Greider.

På Gösta Söderlunds, Villy Bergströms och Marita Ulvskogs tid kunde man föra ordnade samtal i Dala-Demokraten. Det är Göran Greiders problem – inte socialdemokratins – att han i hastigheten har hängt på en Expressen-kampanj.

Det utan att ha kollat fakta och därmed lånat ut sitt namn för att putsa upp ett minst sagt skamfilat varumärke. Det var det jag i all stillsamhet påminde om.

Några saker till: Stefan Löfven är inte den förste som tycker det är rimligt att betrakta dem som arbetar som en del av näringslivet: den förste som inskärpte detta var Ernst Wigforss.

Göran Greider blandar ihop olika debatter: den han verkar ha i huvudet (men tyvärr fått om bakfoten) är Tage Erlanders och Olof Palmes varningar att den politiska, ekonomiska och publicistiska makten riskerar att hamna i samma händer om de borgerliga vinner valet.

Socialdemokratin är ingalunda fiende till näringslivet eller produktionen. Detta var en av Nils Karlebys lärdomar i den banbrytande ”Socialismen inför verkligheten”, som Ingvar Carlsson häromdagen påminde om i en intervju med Rolf Gustavsson.

Det råder inte yrkesförbud för socialdemokrater i näringslivet. Det borde både Göran Greider och Expressen tänka på.

Jan O. Karlsson, S-politiker.

___________________________________________________

Göran Greider: Du vill inte diskutera problemet

Jag har inget emot att socialdemokrater startar och driver företag – tvärtom – jag har en företagarsjäl i mig. Men de S-politiker som nu ges ny karriär inom näringslivet är ju där som ett slags propagandaministrar för företagens marknadsföring och image. Det är något helt annat. Jag tror att du ser problemet, men du vill inte diskutera det. Du vill ha Ordning. Och litet partidisciplin. Men det är inget för mig…
Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten.