Expressen rapporterar om ännu en sosse som skor sig. Denna gång handlar det om Pär Nuders statsrådspension. Men den som granskar uppgifterna märker snart att Expressen drivit upp en fet nyhetsanka, skriver Jan O Karlsson (S).

Expressen har gripit in igen. Ännu en sosse som skor sig, efter Juholts bostadstrassel. Det är nästan för bra för att vara sant. Det är uppenbart hur det har gått till. Pär Nuder har uppgivit nollinkomst för att lyfta in hela sin statsrådspension rakt in i firman. Det vet man ju, så gör dom allesammans, politikerna. Visserligen kan en grävande journalist, en som får pris på mediernas stora galor, få fram alla uppgifter från Statens Pensionsverk som visar att Expressen drivit upp en riktigt fet anka, men vem har tid att kolla när det skall konkurreras?

Undrar hur Expressens ansvarige utgivare, den som till sist beslutar om att det hela skall publiceras, har tänkt. Kanske lika kort som den där gången när han satte Micke Persbrandt på torken…

Indignationen kryddas denna gång av att förövaren är en framgångsrik entreprenör. Han tjänar pengar! Men, vänta nu, var det inte den framgångsrike entreprenören, som tjänar mycket pengar, som skall leda oss in i framtiden, denna ljusgestalt som Maud Olofsson lyfte fram som det nya samhällets hjälte nummer 1? Nu handlar det inte om gemenskap och solidaritet längre, nu var det vinsten som räknas och entreprenören som skapar den. Så skall vi alla bli rikare.

Men inte var det meningen att det var sossar som skulle tjäna pengar! Sossar skall gå på studiecirkel och stå på verkstan och springa på fackliga förhandlingar,

Då kommer sossen Pär Nuder och roffar ät sig tiotals miljoner!

– Jamen, var det inte det som var så bra, att man skulle tjäna pengar?

– Jovisst, men inte dom, inte sossarna! Det är VI som ska tjäna pengar och vara entreprenörer och bygga det Nya Samhället! Och så kommer en sosse och kapar åt sig mycket mer än en vanlig småföretagare!!

Göran Greider har det inte heller lätt. Det var jobbigt med Juholt. Han var visserligen radikal, precis som Greider, men det gick inte bra. På grund av borgarpressen. All hans fina radikalism hade på grund av medias kampanjer fört ner partiet i närheten av 20 procent och det var ändå inte meningen.

Så kom Löfven och han är ju riktig arbetare och det var ju bra. Men han är inte radikal och han säjer nästan ingenting och det värsta av allt är att den djäveln höjer partiets opinionssiffror mer än någon gjort någonsin. Man försöker säga att det inte märks någon skillnad på sossar och borgare längre men det vill liksom inte riktigt ta tag…

Ja, Greider har det tungt. Den nya partiledningen agerar helt annorlunda än Juholt, pratar om tillväxt och gudvetvad, och det går bra!! Vad göra? Någon måste man få skälla på, om nu den där svetsaren från Ö-vik skall vara fridlyst.

Då sätter Expressen i gång sin kampanj och det passar väldigt bra. Visserligen samma borgarpress som knäckte Juholt och visserligen samma ledarsidor som vanligtvis hyllar entreprenörerna, men vafan. Man behöver inte nödvändigtvis rulla sig i samma gyttja, man kan väl uppträda i det rumsrena Public Service. Det är objektivt och analytiskt och bra.

– Men Greider, har du kollat att det Expressen skriver är sant?

– Vadå sant, det är ju kristallklart att sossarna håller på att växa ihop med kapitalet!

– Men tänk om Nuder inte har gjort som dom påstår? Utan att det är en av de där vanligt kampanjerna om sossar som skor sig. Om du hänger på den kampanjen utan att kolla fakta, då är det väl du som håller på att växa samman med dem. Eller…?

Jan O Karlsson, S-politiker.