Krönika Väljarna kan rösta in proryska propagandister eftersom Folklistan går med på vad som helst.

Kristdemokraternas fullmäktigeledamöter i Åtvidaberg går över till Folklistan, meddelade de under torsdagen.

Jan Emanuels och Sara Skyttedals underliga lista har fått en lokalförening.

Eller? Ingen vet väl riktigt eftersom Folklistan enligt grundarna inte är ett parti. Så vad är det de pigga åtvidabergarna ansluter sig till?

Ingen vet det heller, för det är inte meningen att man ska veta det.

Jan Emanuel och Sara Skyttedal har lanserat några punkter, bland annat kräver de att asylrätten ska slopas. Men de säger också att själva poängen med Folklistan är att alla får vara med. Det spelar ingen roll vad man tycker.

Kristdemokraterna i Åtvidaberg har inte an aning om vad de just gått med i

En av kandidaterna på deras EU-lista är därför Stefan Gehander från Nyköping. Han skriver en blogg där han bland annat menar att det är Väst som startat kriget i Ukraina och att Ryssland bara försvarar sig mot nazister. Det vill säga vanlig enkel Putin-propaganda. Exakt den sortens argument och formuleringar som strömmar ut från Kremls trollfabriker.

I SVT Sörmland lägger han ut texten och förklarar att ”massmedierna driver en annan bild” men att det finns ”människor som är lite mer klarsynta”.

Jo, säkert.

Enligt SVT finns det även flera dömda brottslingar på Folklistan.

Är detta ett problem? Inte enligt Jan Emanuel.

”Men även om det låter som tokstolligheter i dina öron eller mina öron så är det inte upp till oss att bedöma om du får med dig folket.”

Läs den meningen en gång till.

Det Jan Emanuel säger är alltså att vilken åsikt som helst är okej bara du får med dig väljarna.

I det här fallet handlar det alltså om Putin-propaganda. Helt okej på Folklistan.

Jan Emanuel hade ju kunnat resonera som vanliga demokratiska partier och säga att Stefan Gehander har rätt att ställa upp på egen hand och på det viset låta väljarna säga vad de tycker.

Men det gör han inte. För då faller hela Folklistans idé, så märklig den nu är. Låt mig därför föreslå några andra åsikter som Folklistan skulle kunna ge utrymme.

Varför inte ta fram någon som kan föreslå att alla minkar ska släppas fria?

Eller kanske att alla företag i hela Sverige ska säljas till Kina?

Eller att EU ska fatta ett snabbt beslut om att beslagta Jan Emanuels Lamborghinis?

Alla åsikter ska ju få finnas där, eller?

Problemet för Skyttedal och Jan Emanuel är att de genom sin lista faktiskt bereder en potentiell plats för galningar som Gehander i Europaparlamentet. De som röstar på deras lista har inte en aning om vilka åsikter som blir representerade.

Inte. En. Aning.

Och följaktligen har Kristdemokraterna i Åtvidaberg inte an aning om vad de just gått med i. Det kallas inte ett parti. De har inga gemensamma åsikter. Men väljarna ska ändå rösta på dem.

Kunde inte åtvidabergarna bildat ett eget parti i stället? Då hade de i alla fall vetat vilka värderingar de nu står för.

Men det var kanske inte det som var det viktiga.