Det yttrades inte många ord om feminism på den härförledna S-kongressen. I sig är det inte är särskilt konstigt sett till att det inte pratas feminism just någonstans för tillfället – åtminstone inte bland den parlamentariska politikerkadern. Den högst uppsatta och självutnämnda ”feministen”, Anders Borg, tycker rent av att lågavlönade kvinnor i vården tjänar för mycket.

Samtidigt som alla ögon var vända mot Stockholm och Thomas Östros dödsdans under den Juholtska kröningen i helgen höll Feministiskt initiativ kongress i Malmö.

I de fall medier över huvudtaget rapporterat har de pliktskyldigast berättat att partiet numera har tre stycken nya talespersoner.

Det är synd, eftersom flera av förslagen är mycket bra. Inte minst Fi:s krav på att alla papperslösa kvinnor i Sverige ska ha rätt till skydd och ha tillgång till kvinnojourer, och att de ska slippa utvisning om de anmäler brott, är viktigt.

I Sverige lever mellan 30 000 och 50 000 människor utan papper. De gör det för att de fått avslag på sina asylansökningar, för att de riskerar att utsättas för våld och trakasserier i sina hemländer, eller helt enkelt för att de drömmer om ett bättre liv någon annanstans. Gemensamt för samtliga är att de är utlämnade till en skuggvärld, där det står mindre nogräknade arbetsgivare och hyresvärdar fritt att tjäna pengar på dem. De tvingas till ett liv med svältlöner och ockerhyror, och en ständig skräck för att bli upptäckta och utvisade.

Att vara papperslös är en svår tillvaro. Svältlöner, ockerhyror och en ständig skräck för att bli upptäckt. Barn till papperslösa får gå i skolan om skolan tar emot dem, däremot händer det ofta att de, liksom vuxna, nekas vård.

Papperslösa kvinnor är extra utsatta, och drabbas inte sällan av sexuella trakasserier, hot och våld – av såväl sina partners och andra män i deras närhet som av arbetsgivare. Papperslösa kvinnor försörjer sig ofta genom arbete i andra människors hem – platser helt utan insyn från omvärlden.

Den som anmäler en våldtäkt eller en misshandel löper stor risk att själv gripas av polis och utvisas med tvång, något som ytterligare försvårar situationen eftersom förövaren kan använda risken för utvisning i utpressningssyfte. Det är således mer eller mindre fritt fram våldta eller på andra sätt skada och utnyttja en papperslös kvinna – eftersom priset för en anmälan är skyhögt.

Fi kräver också att utlänningslagen förtydligas så att kvinnor som flyr från till exempel könsstympning eller tvångsgifte ges uppehållstillstånd med stöd av rättslig praxis.

I Göteborg har kommunen, efter hårt och idogt påverkansarbete från aktivistnätverket Ain’t I a Woman, beslutat att ge papperslösa kvinnor rätt att söka skydd på kvinnojourer.

Resten av landet borde – som ett första steg – följa efter.