Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Krönika Vi bör nog hånskratta åt det tyska kuppförsöket, men det vore oansvarigt att inte se mönstren i de senaste årens högerextrema aktioner. 

En tysk 71-årig furste, som på fullt allvar heter Heinrich XIII Reuß, har gripits misstänkt för att ha planerat en statskupp i Tyskland.

Bilder från gripandet vid hans slott (självklart bor han i ett slott) har de senaste dagarna kablats ut över världen.

Det är som en modern ond saga, eller kanske en James Bond-film. Man kan nästan höra furstens onda skratt eka i de ödsliga slottskorridorerna.

Heinrich XIII Reuß har flera gånger gjort antisemitiska uttalanden. När han talade i Genève för några år sedan sade han bland annat att första världskrigets syfte var att den judiska befolkningen skulle stärka sin makt i Europa. Lite oklart hur.

Ytterligare 25 personer har gripits, anklagade för att vara en del av samma komplott. Bland dem återfinns den tidigare parlamentsledamoten för det högerextrema partiet AFD, Birgit Malsack-Winkemann, och personer som varit anställda inom den tyska försvarsmakten.

 Högerextrema dåd förklaras alldeles för ofta bort med att det skulle handla om ensamma galningar

Kuppmakarna hade tänkt använda Malsack-Winkemanns passerkort till tyska parlamentet för att ta sig in i byggnaden och sedan ta makten över landet med våld.

Det skulle gå att skratta bort planerna, som så uppenbart bygger på en galen världsbild och gigantisk narcissism.

Men bara det faktum att några dussin personer tillsammans smitt långtgående och detaljerade planer på att kasta omkull demokratin i Europas mest folkrika land säger oss något som måste tas på allvar.

Högerextrema dåd förklaras alldeles för ofta bort med att det skulle handla om ensamma galningar, missförstådda sociala parian som hamnat i konspirationsteoriernas värld på grund av sitt utanförskap.

Men här talar vi alltså om personer som varit tillräckligt många och tillräckligt resursstarka för att planera en statskupp.

Det gör det till något annat.

Samtidigt pågår utredningarna om vilka som egentligen ska hållas ansvariga för stormningen av Kapitolium i USA för snart två år sedan.

Det är inte givet att det juridiskt går att koppla Donald Trump till stormningen. Men hans ord i valdebatten till den extrema högergruppen Proud Boys – ”Stand back and stand by” – visar ju att han redan då planerade att inte erkänna valresultatet om han skulle förlora.

Hela hans retorik efter valet handlade om att trumma upp våld mot systemet.

Och stormningen var uppenbart organiserad.

Den nya högern ser inte demokrati som något eftersträvansvärt, snarare som ett hinder. Regler, lagar, konstitutioner ses som böjlig materia. Allt blir en fråga om retorik. Och handling.

Jag tänker att Trumps hantering av olika hemligstämplade dokument är ett utslag av samma grundhållning. En stor mängd har redan hittats vid razzior i hans hem. Nu har FBI dessutom hittat ytterligare dokument i ett förråd som hyrdes strax innan han lämnade Vita huset. Bland de andra föremål som fanns där hittades kostymer, svärd och wrestlingbälten.

Lite oklart vilken användning Trump kan ha haft av de två senare sakerna. Förberedde han sig för svärdsduell? Och har han, som kanske inte är känd för att ha den mest adekvata självbilden, verkligen ägnat sig åt wrestling?

Så många frågor.

Men helt säkert kan vi ändå säga, att den extrema högerns allt mer bisarra och farliga verksamhet bör mötas med lika delar hånskratt och djup oro.

Jesper Bengtsson, chefredaktör Dagens Arena