summering Klimatengagemanget var årets topp, det låsta politiska läget motsatsen, anser Håkan A Bengtsson som tar med sig Arenagruppens poddar in i det nya decenniet.

Vad var det bästa med 2019?

Det bästa vi bör ta med oss är det stora klimatengagemanget inte minst bland unga människor. Under 2019 fick vi också en fördjupad av de ekonomiska orättvisor som skapas i dagens globala ekonomi. Om de två sakerna kan bindas samman och ledas in i konkret politisk arbete finns hopp om framtiden. För egen del var det bästa att jag på djupet började förstå vilken fundamental omgestaltning AI, digitaliseringen och den fjärde industriella revolutionen innebär. Vi är bara i början av denna omvandling. Men vi lever i logaritmernas tidsålder.

 

Vad var det sämsta med 2019?

Det låsta politiska läget, inte bara i Sverige utan i många andra länder, som leder till svaga regeringar som har svårt att leverera. Det riskerar att stärka högerradikala partier och rörelser ännu mer. Misstron mot politiker och politiken som redskap för förändring och förbättring är utbredd.

 

Vilken läsning eller lyssning vill du ta med dig in i det nya decenniet?

Lyssning: Arena Tyckonomi, Dagen Arenas intervjupodd och Pengar & Politik, självklar lyssning för alla som är intresserad av ekonomi och politik. Utanför Sverige kommer jag att fortsätta att lyssna på London Review of Books ”Talking Politics” och ”BBC History: In our time”.

Böcker: det finns ju så många. Men jag kommer inte ifrån Matilda Gustavssons ”Klubben”, och passar på att i det sammanhanget kanske läsa om Maja Lundgrens ”Myggor och tigrar” och Agneta Pleijel ”Doften av en man”.