Moderaterna har gjort en stor sak av att meriter istället för partibok ska vägleda vid utnämningar.

Anna Kinberg Batra (AKB) var länge mest känd för sitt legendariska uttalande om att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Uttalandet ledde till en mindre ”folkstorm”. På den tiden var Anna Kinberg Batra en ung lovande moderatpolitiker, som bekräftade mångas fördomar om att moderater i grund och botten är någon slags besserwissrar från Djursholm.

Men hennes framtida karriär i partiet led inte någon större skada. Fredrik Reinfeldt lanserade henne på ledande poster i partiet. Först avancerade AKB till gruppledare i riksdagen. Efter förlustvalet 2014 efterträdde hon Reinfeldt. Hennes tid som partiledare blev dock kort. 997 dagar. Det talades om intern kritik mot hennes ledarskap. Opinionssiffrorna dalade. När hon 2017 öppnade för att förhandla direkt med Sverigedemokraterna var den saken fortfarande kontroversiell i Moderaterna.

Jobbet ”utannonserades” genom att en lapp sattes upp i länsstyrelsens reception

Sedan ett år tillbaka är hon landshövding i Stockholm, utsedd av sin efterträdare på partiledarposten och nuvarande statsministern Ulf Kristersson. Det är inget anmärkningsvärt. Politiker är i allmänhet ofta väl lämpade för uppdraget att företräda staten ute i landet. Stockholm är förstås en symbolisk landshövdingepost, som Socialdemokraterna och Moderaterna verkar ha abonnerat på. Det vill säga Moderatledda regeringar utser moderater och Socialdemokratiskt ledda regeringar utser socialdemokrater.

Inget nytt under solen och inget konstigt med den saken.

Om det inte vore för det senaste avslöjandet. Förra året tillsatte AKB en planeringschef. Hon gav jobbet till sin egen nära vän, Anna Borgs, som är gift med Martin Borgs som är Moderaternas vice partisekreterare. AKB är gudmor till ett av paret Borgs barn. Det är rekryteringsprocessen som sticker ut. Eller rättare sagt frånvaron av den.

Jobbet ”utannonserades” genom att en lapp sattes upp i länsstyrelsens reception. Det inkom bara en ansökan. Det var kanske inte så många på Länsstyrelsen som såg den där lappen? Kom Anna Borgs förbi och råkade se den?

Det är kutym att lägga ut offentliga jobb på webben, i tidningar och på relevanta jobbplattformar. Brådskan sticker också ut. Tjänsten utlystes i mitten av maj 2023 och fjorton dagar senare gick ansökningstiden ut, två dagar därpå fattades beslutet att anställa Anna Borgs. ”Rekryteringsprocessen” framstår kort sagt som riggad.

Saken är särskilt pinsam eftersom Moderaterna länge gjorde en politisk sak av att Socialdemokraterna missbrukade utnämningsmakten och politiserade eller partipolitiserade statsförvaltningen. Detta var en del av ett bredare angrepp mot den föregivna ”sossestaten”, och ett slags retroaktiv kritik mot den tid och ordning som rådde då Socialdemokraterna var det ojämförligt största partiet som länge satt vid regeringsmakten och hade makten över många utnämningar. Särskilt Göran Persson lyftes fram som förgriplig.

Den här frågan spelade en viss roll för Moderaternas valseger 2006. Meriter istället för partibok skulle vägleda regeringens utnämningsmakt. Nu utlovades att rekryteringar av tjänstemän och andra anställda skulle bli mer offentliga och mer regelstyrda.

Vad ska man i det perspektivet säga om AKB:s senaste fadäs? Jag har sett ord som ”gräddfiler för moderater”, ”korruption”, ”maktens arrogans” och ”bananrepublik” svischa förbi.

Hon bad senare om ursäkt för sitt uttalande om att stockholmare är smartare än lantisar: ”Det dummaste jag sagt offentligt.” Det här är förmodligen det dummaste hon gjort. Den som till sist anställer en kompis måste vara extremt varsam med formalia och att regelboken följs till punkt och pricka. Om man är smart.