
Debatt Ökad brottslighet i form av skadegörelse och klotter skapar stora utmaningar i många kommuner. Fastighetsägare har en viktig roll i arbetet att vända utvecklingen och skapa tryggare bostadsområden, men de behöver starkare stöd och tydligare lagar.
När tryggheten i våra bostadsområden försämras får fastighetsägare bära en stor del av den ekonomiska bördan. Enligt svenskt näringsliv uppgår de totala brottskostnaderna för näringslivet till över 100 miljarder kronor årligen. Den bransch som drabbas hårdast är fastighetssektorn.
Geografiska utmaningar medför att mindre orter har begränsade resurser med långa avstånd och en polismyndighet som är överbelastad leder till att brottsligheten ofta får fäste utan att mötas av tillräckligt motstånd. Fastighetsägare står ensam med ansvaret för att skydda både fastigheter och boende. Där kan fastighetsbolagen med rätt lagstiftning bli en större del av trygghetsarbetet.
Fastighetsägare är redan en central aktör i samhällsbyggandet. De skapar hem, arbetsplatser och mötesplatser, men när kriminaliteten växer krävs mer än god vilja. Därför presenterar Fastighetsägarna nu 21 konkreta förslag för att stärka tryggheten i och omkring fastigheter.
Förslagen innefattar:
- Polismyndighet och domstol behöver prioritera brott på hyresmarknaden.
- Gör det obligatoriskt att på förfrågan meddela om det finns inneboende i hyresrätt.
- Informationsdelning mellan myndigheter för att få rätt folkbokföring.
- Stärk Skatteverkets oanmälda bosättningskontroller och utveckla samverkan med fastighetsägare.
- Fastighetsägare bör kunna få information om brott för att skydda boende.
- Ge rätt till bakgrundskontroller för fastighetsägare.
- Låt fastighetsägare kamerabevaka effektivare än dagens regler tillåter.
- Möjliggör uppsägning av lokalhyresgäster vid brott.
- Dela information mellan polis och fastighetsägare för att förhindra brott i fastigheter.
- Möjliggör förverkande av bostadsrätter vid allvarliga brott.
- Gör det obligatoriskt att på förfrågan meddela om det finns inneboende i hyresrätt.
- Skapa ett snabbspår för att lättare kunna omvandla lokaler.
- Gör trygghetsarbete avdragsgillt.
Fastighetsägare har inte och ska inte ta ansvar för brottsbekämpning. Det är en polisiär uppgift. Men fastighetsägare kan utifrån de egna förutsättningarna och genom samverkan med polis och kommun ta en aktiv roll i trygghetsarbetet. Redan idag bidrar många fastighetsägare frivilligt för att öka tryggheten, men för att göra mer och kunna åstadkomma en förändring behövs en lagstiftning som stärker det frivilliga arbetet ytterligare.
Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna MittNord
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.