Nigeria är en ”failed state” i dubbel bemärkelse. Svag, och sviken av det internationella samfundet.

”Den dödligaste i en serie av allt mer avskyvärda attacker”. Så beskriver Amnesty International terrorgruppen Boko Harams senaste massaker i nordöstra Nigeria.

Amnesty har analyserat satellitbilder över området där attacken som kan ha dödat över två tusen människor ägde rum i början på januari. Bilderna visar förstörelse av katastrofala proportioner, skriver Amnesty. En av de attackerade städerna har i princip raderats från kartan. De överlevandes vittnesbilder är än mer skakande. En kvinna som lyckades fly vittnar om oerhörda mängder döda: ”det låg kroppar överallt”.

Hittills har den nigerianska statens försök att stoppa Boko Haram med våld inte haft någon framgång. Den nigerianska militär som finns på plats i nordöstra delen av landet verkar vara så dåligt utrustad att den inte vågar angripa terrorgruppen. Boko Haram har kunnat genomföra attacker utan att de nigerianska styrkorna ingripit, trots att militären funnits i närheten.

Samtidigt kan ökad militarisering förvärra konflikten ytterligare. Enligt den ondskefulla logik som råder i kaotiska krigsområden, sprids vapen snabbt från en väpnad grupp till en annan.

Nigeria är ett oerhört rikt land, men med en svag stat. Det är en viktig grogrund för Boko Haram. I de nordöstra delarna av landet lyckas staten knappt upprätthålla några institutioner alls. De flesta skolorna är stängda, liksom flygplatserna. Många vägar är oframkomliga. Där det överhuvudtaget finns myndighetsrepresentanter präglas befolkningens vardag mer av korruption och maktmissbruk än av lag och ordning.

I de här delarna av landet kan Nigeria beskrivas som en ”failed state”, och här kan Boko Haram vinna anhängare för sin idé om att återskapa det prekoloniala muslimska kalifatet, styrt av strikta sharialagar.

I det multietniska, mångreligiösa och mångspråkiga Nigeria är det ingen lösning att dra nya gränser. Istället är utmaningen att skapa ett samhälle som utgår ifrån att såväl enskilda människor som platser rymmer många identiteter samtidigt.

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, skissar på en fredslösning för Syrien som kanske kan vara användbar också i Nigeria. ”Stora konferenser med ambitiösa fredsplaner som ska sippra ner till fältet och folket fungerar inte”, konstaterar de Mistura.

I stället måste freden byggas lokalt, by för by, stad för stad. De Misturas strategi går ut på att skapa lokala eldupphör som ger utrymme för lokala politiska överenskommelser.

Det internationella samfundet kan spela en viktig roll för att göra sådana öar av fred till fungerande samhällen. Inte minst genom biståndsinsatser. Formeln är: först säkra människors liv, sedan människors livsuppehälle. Rent vatten, möjligheter att odla och att handla. Skolor där barn kan känna sig trygga, sjukvård. Lika viktigt är att vi som köper Nigerias olja och metaller tar ansvar för att exploateringen inte finansierar grupper som Boko Haram.

Det engelska ordet failed betyder som bekant både misslyckad och sviken. Nigeria är en ”failed state” i båda dessa bemärkelser. Svag, och sviken av det internationella samfundet.