Bild: Jann Lipka

När EU-projektet utmanas ställer det ännu högre krav på oss i Sverige att stå upp för samarbetet. När finansminister Magdalena Andersson (S) säger att vi ska vara »snålast i EU« sänder det fel signaler, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Idag uppmärksammas Europadagen runt om i EU men det är ett firande i en stormig tid. Vårt unika samarbete står inför flera stora utmaningar. Vi har Storbritannien som är på väg att lämna, länder som Ungern och Polen där grundläggande fri- och rättigheter inskränks och flera andra medlemsstater som struntar i sina åtaganden när det gäller mottagandet av flyktingar. Det ställer ännu högre krav på Sverige att stå upp för samarbetet.

Tyvärr ser vi inte riktigt det engagemanget, vare sig hos regeringen eller allianspartierna.

Storbritanniens beslut att lämna EU har skapat en välbehövlig debatt om hur unionen ska utvecklas i framtiden. Men också hur EU:s budget ska utformas efter det att en så stor nettobidragsgivare försvinner.

Tyvärr ser vi inte riktigt det engagemanget, vare sig hos regeringen eller allianspartierna.

TCO håller med den svenska regeringen om att EU:s utgifter bör fokusera på områden som skapar ett gemensamt mervärde. Det kan till exempel handla om tillväxtfrämjande, jobbskapande och kompetenshöjande åtgärder men också stöd till investeringar i infrastruktur, miljöskydd, forskning och innovation.

När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens prioriteringar för EU:s långtidsbudget uttryckte hon att Sverige ska vara snålast i EU. Även om det ska ses som ett bud i en förhandling är det nödvändigt att fundera över vilken signal det sänder. Sverige borde inta en mer konstruktiv hållning.

TCO ser därför gärna att EU-medel tillsätts för att stödja system för omställning, social trygghet och samverkan mellan fack och arbetsgivare i de EU-länder där det behövs.

Regeringens ambition att anslagen till strukturfonder ska minska och att den svenska medlemsavgiften ska förbli oförändrad riskerar att bli kontraproduktiv.

EU-budgeten måste behålla omfördelande inslag, till exempel mellan rikare och fattigare regioner. Att minska skillnaderna mellan de olika regionernas utvecklingsnivåer främjar en mer hållbar tillväxt, sysselsättning och välfärd i hela EU.

TCO ser därför gärna att mer EU-medel tillsätts för att stödja uppbyggnad av system för omställning, social trygghet och samverkan mellan fack och arbetsgivare i de EU-länder där det behövs.

Det skulle också skapa förutsättningar för en mer rättvis konkurrens på den inre marknaden, som är så central för svenskt välstånd och välfärd.

Att det ska finnas en rimlig avvägning mellan hur mycket länderna bidrar med och vad de får tillbaka i termer av nytta är en självklarhet. Det är dessutom viktigt att EU-budgeten moderniseras.

Men att »Sverige ska vara snålast i EU«kan inte vara ett självändamål. Nyttan av EU-medlemskapet kan inte endast räknas i storleken på EU-avgiften. Det vi får tillbaka i form av fred, stabilitet och handel och fri rörlighet på den gemensamma marknaden är långt mycket mer.

Trots orosmolnen finns det också en hel del att glädjas åt. Ekonomin och sysselsättningen börjar återhämta sig. För första gången på ett decennium bedöms det att samtliga medlemsstater kommer kunna visa positiva tillväxtsiffror.

Från att under en lång tid ha förespråkat åtstramningspolitik, har EU-kommissionen ändrat fokus. De betonar numera vikten av att satsa på arbetsmarknadspolitik och konkurrenskraft. Som ett led i detta presenterades för ett par veckor sedan ett paket med en rad förslag till åtgärder för att stärka EU:s sociala dimension.

Även om inte alla delar är perfekta så är det ändå en välkommen förflyttning. Tyvärr har flera allianspartier i Sverige uttryckt sitt motstånd mot paketet, när det i själva verket är just den typen av initiativ som kan bygga EU-samarbetet starkare.

Alla vi som vill se ett väl fungerande europeiskt samarbete måste ta ansvar och investera i det. Det finns flera delar av EU-samarbetet som måste förbättras, men vi måste också göra vad vi kan för att utveckla det i rätt riktning. Det kommer att kosta men alternativen kommer att vara mycket dyrare.

Eva Nordmark, ordförande TCO