ledare USAs president Donald Trump omöjliggör en verklig fred i konflikten israeler-palestinier genom att ensidigt ta ställning för Israel. Det menar 25 tidigare europeiska utrikesministrar, sex före detta premiärministrar och två tidigare generalsekreterare i Nato i ett offentligt brev, som publicerades i The Guardian i måndags.

Bland undertecknarna finns förre statsministern Carl Bildt och den tidigare utrikesministern Lena Hjelm-Wallén.

Brevet är en markering av att det kan komma att bli strid mellan Europa och USA i Palestinafrågan.

De europeiska politikerna hävdar att en tvåstatslösning Israel-Palestina och med Jerusalem som gemensam huvudstad är fortfarande det enda möjliga och att Europa samlat måste gå till offensiven för att hävda internationell rätt mot de olagligheter som pågår.

Det intressanta med brevet är att det är ett försök att redan nu bjuda motstånd mot någonting som ännu inte är offentligt, nämligen Trumps aviserade fredsplan. Men man kan ana att ”århundradets deal”, som den amerikanske presidenten kallat planen för, förmodligen bara blir bränsle på en redan brinnande brasa.

Palestinierna trycks tillbaka genom att USA stoppar miljoner dollar till stöd via FN.

Det är nämligen lätt att se att de beslut som USA och Israel fattat de senaste åren haft ett tydligt outtalat mål, att eliminera en tvåstatslösning med palestinierna.

Annekteringarna av palestinsk mark ska utvidgas och legaliseras. Jerusalem utropas till att bara vara Israels huvudstad.  Palestinierna trycks tillbaka genom att USA stoppar miljoner dollar till stöd via FN och vill ta ifrån 5 miljoner palestinier deras flyktingstatus.

Israel har dessutom nyligen antagit lagar som gör palestinier i landet till en andra rangens medborgare.  Och bara några få procent av israelerna vill ha fred, något som bekräftas av omvalet av den krigiske Benjamin Netanyahu som premiärminister.

Brevet från de 37 före detta topp-politikerna är adresserat till EUs utrikespolitiska taleskvinna Federica Mogherini. Varför är tvisten mellan Israel och Palestina en europeisk angelägenhet?

Brevskrivarna poängterar att vi så länge haft fred i Europa, därför att vi respekterat internationell rätt, resolutioner i säkerhetsrådet och andra gemensamma avtal.

Att redan nu gå ut och fördöma Trumps plan innan den är offentlig syftar till att mobilisera de europeiska länderna för en enad hållning mot det systematiska förakt för gjorda överenskommelser som vi kan se.

Förmodligen viktigt att markera, eftersom i princip samma typ av förakt för vad man kommit överens om också finns i de högernationalistiska delarna av den europeiska unionen.