MIGRATIONENS MÖJLIGHETER | Vi behöver lösa ekvationen mellan migrationens kortsiktiga kostnader och långsiktiga vinster.

Det behövs ett WTO för migrationen. En organisation som liksom världshandelsorganisationen steg för steg monterar ner de hinder som finns för människors rörlighet.

Om du fick välja var du ville bli född, skulle du välja Italien? Förväntad livslängd när du föds: 82,4 år, förväntat antal år i skolan: drygt 16. BNP per capita: 32 669 USD.

Eller skulle du välja Libyen, på andra sidan gränsen mellan Europa och Afrika? Redan innan Libyen imploderade i ett svart hål av beväpnad kriminalitet var den förväntade livslängden nästan tio år kortare än i Italien, antalet år i skolan hälften så många och BNP per capita 65 procent av Italiens.

Som bekant får en inte välja vilken plätt på jorden en föds på. Ändå präglar grymma geografiska tillfälligheter våra livschanser. Och Libyen är ju trots allt bättre än säg, Eritrea. Enligt samma källa, FN:s utvecklingsorgan UNDP och dess index över mänsklig utveckling för år 2014, är förväntad livslängd i Eritrea 62,9 år. Förväntat antal år i skolan: 4,1. BNP per capita är 1 147 dollar, tre procent av Italiens BNP.

Så länge skillnaderna mellan olika födelseorter på jorden är avgrundsdjupa, kommer människor att migrera. Om det inte finns något annat sätt, kommer unga eritreaner att tränga ihop sig på sjöodugliga båtar för en livsfarlig färd över Medelhavet.

Det som måste göras på kort sikt för att stoppa massdöden till havs är allt det som inte stod i uttalandet från Europeiska rådets möte i torsdags. En europeisk sjöräddning värd namnet, fler legala vägar till Europa som asylvisum, system för arbetskraftsinvandring och studentutbyte, ett massivt stöd till FN:s flyktingkommissarie. På längre sikt behöver vi en helt ny internationell ordning för migrationen.

Vid den svenska arbetarrörelsens födelse i slutet på 1800-talet rasade den stora tullstriden. De konservativa och bönderna ville behålla tullarna på spannmål. På andra sidan fanns de frihandelsvänliga liberalerna, och vänstern som med stöd av den växande stadsbefolkningen ville avskaffa svälttullarna.

De progressiva förlorade tullstriden, inte minst för att de inte kunde ge något trovärdigt svar till bönderna som fruktade att de skulle drabbas av hela kostnaden för frihandeln, medan stadsbefolkningen fick hela vinsten: billigare bröd, och på sikt ett effektivare svenskt jordbruk. Kortsiktiga, koncentrerade kostnader, allmänna, långsiktiga vinster. Mönstret är det samma när det gäller internationell migration.

Visionen om en värld där människor kan röra sig fritt, och där varken födelseort eller härkomst avgör en människas möjlighet att förverkliga sina drömmar är ett helt nödvändigt ideologiskt riktmärke. Men fri migration blir inte mer än en utopi om vi inte kan erbjuda lösningar på ekvationen mellan kortsiktiga kostnader och långsiktiga vinster.

Den 30 oktober 1947 undertecknade 28 stater det första Allmänna tull- och handelsavtalet, på engelska förkortat GATT. Det första avtalet lär ha avskaffat inte mindre än 45 000 tullar. Dags för det första Allmänna avtalet om friare migration.