Det är just efter Stockholm Pride och entusiasmen är större än på länge. Trots att den så kallade majoritetsbefolkningen visat sig oförmögen att hantera temat “Öppenhet” och ägnat veckan i Kungsträdgården till att trakassera hbtq-personer för glatta livet finns äntligen hopp om slopade krav på tvångssteriliseringar vid könsbyten.

Socialstyrelsen slog fast redan 2010 att steriliseringskravet bör tas bort.

I Kungsträdgården kröns år av hårt opinionsarbete med ett bejublat framträdande av inledningstalaren Thomas Beatty, på tabloidprosa känd som den “gravida mannen”, och de politiska partierna står på kö med löften om att riva upp kravet på tvångssterilisering för transpersoner.

Själv intervjuar jag en stridslysten och stolt Barbro Westerholm för tidningen Ottar. Hon lovar att ta tag i detta genast – inom en snar framtid kommer lagen, som får organisationer som Human Rights Watch att kritisera Sverige, att vara historia.

Folkpartisten Westerholm, för evigt inskriven i hbtq-historiska hjärtan efter att som generaldirektör för Socialstyrelsen 1979 ha skrotat sjukdomsstämpeln på homosexualitet, påpekade att riksdagsmajoriteten för slopad tvångssterilisering är bedövande. Bara KD och SD motsätter sig.

Westerholms löfte får än mer lyster när självaste Moderaterna på sin stämma i Örebro senare under hösten slår fast att lagstiftningen är ovärdig en demokrati och bör avskaffas.

Och ändå sitter vi här, i ovisshet kring en fråga som borde vara fullständigt självklar. Borgerliga ledamöter i socialutskottet meddelade i torsdags att frågan ska “utredas” ytterligare, trots att den är utredd såväl till höger som vänster och trots att lagstiftningen strider mot såväl Europakonventionen som FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Ansvarig minister Erik Ullenhag (FP), dementerade att någon uppgörelse om ny utredning finns. Men till vägen framåt eller anledningen till att borgerliga ledamöter pratat om en uppgörelse har Ullenhag inga kommentarer.

Transpersoner är bland samhällets mest utsatta. Att leva med en könsidentitet som inte överensstämmer med den fysiska kroppens utseende är svårt, inte minst i ett samhälle där besattheten kring “riktig” feminitet och maskulinitet är stor. Att förvägras både juridiskt och fysiskt könsbyte utan att först sterilisera sig är omänskligt grymt.

I en artikel på Newsmill ifrågasätter bland annat företrädare för RFSL och RFSU att regeringen står för ett fungerande demokratiskt styre. Det är hårda ord, men frågan är berättigad.

Hur kan borgerliga riksdagsledamöter och/eller väljare gå med på att kidnappas av en krympande skara bibeltolkare?

Till TT säger den tidigare så stridbara Barbro Westerholm att hon “kan leva med” beslutet att ytterligare utreda frågan.

Företrädare för Centerpartiet kallar lagen horribel, för att i nästa andetag säga att utvecklingen går “åt rätt håll”.

Den enda rimliga förklaringen till förvirringen är moderat maktpolitik och en vinande allianspiska. Ett krisande Kristdemokraterna på väg mot splittring och opinionskatastrof måste ges ytterligare konstgjord andning. En liten och röstsvag minoritet offras på vägen.

Kristdemokraterna är regeringen Reinfeldts nyttiga idioter. Ett parti på fallrepet vars besatthet av könsdelar får dem att slänga hela sitt arv av socialt ansvarstagande överbord för att klamra sig fast vid makten.

De kristna värderingarnas flaggskepp har hittills inte haft några som helst problem med att förvägra utsatta barnhems- och fosterbarn upprättelse, eller att skylla den ökade hemlösheten på kommunerna.

Det är nu ingen hemlighet att Kristdemokraterna motsätter sig att transpersoner behandlas i enlighet med mänskliga rättigheter.

Skulden och sveket ligger hos alla de frihetens självutnämnda apostlar i resten av borgerligheten som av allt att döma kröker rygg i regeringens namn.

Sverige måste upphöra med tvångssteriliseringar av transpersoner. Allt annat är en skandal.