
Debatt Gårdsförsäljning innebär inte att alkoholpolitiken släpps fri, skriver företrädare för KDU.
Frihetstanken går att kombinera med ett socialt ansvar och omsorg om sina medmänniskor. Nyligen röstade riksdagen igenom gårdsförsäljning – en viktig frihetsreform för Sverige.
Förslaget har mött viss kritik för att det skulle kunna utmana statens alkoholmonopol. I all lagstiftning ska det sociala ansvaret värnas; vi vet att alkohol kan skapa misär för många människor och familjer. Samtidigt är det för andra människor en oproblematisk dryck som bidrar till gemenskap och en värdefull måltidsupplevelse. Därför bör målet med alkoholpolitiken alltid vara att skapa goda förutsättningar för folkhälsan, samtidigt som företagsamhet och personlig frihet värnas – det ena ska inte utesluta det andra.
Att värna företagsamheten är också en viktig aspekt
KDU vill att denna frihetsreform kombineras med ett socialt ansvar. Politiken behöver inte ställa dessa värden mot varandra, politiken bör istället verka för att förena dem. Gårdsförsäljning är en frihetsreform både för konsumenter, och producenter. Det är tydligt att det finns ett intresse för lokalt producerad dryck, både med och utan alkohol. Låt oss vara tydliga, gårdsförsäljningen innebär inte att alkoholpolitiken släpps fri, tvärtom så värnar KDU fortsatt en viktig modell i Sverige, nämligen systembolaget. När licensierad gårdsförsäljning blir möjlig kan detta bidra till både turismen och den lokala näringen utan att undergräva eller tumma på folkhälsan.
Vi ser att fler unga väljer att avstå från alkohol – en positiv trend för samhället. Flera delar av samhället behöver ta ansvar för att minimera alkoholens negativa effekter för individen. Denna trend ska dock inte tas för given. Det är nu viktigt att politiken proaktivt arbetar för en sundare alkoholkultur. Därför vill KDU att skolan ska ges i uppdrag att undervisa mer om alkoholens skadeverkningar, både för elever och vårdnadshavare. Genom ökad kunskap kan vi främja ett öppet samtal om alkoholens skadeverkningar och hur man kan upprätthålla en sund relation till alkohol
Att värna företagsamheten är också en viktig aspekt. Många livnär sig på sitt livsverk, och för att de inte ska missgynnas av monopolet bör det bli enklare för mikrobryggerier att sälja sina produkter via Systembolaget. För mindre producenter kan detta vara avgörande för att överleva. Dryckesbranschen ska ha goda förutsättningar för företagsamhet – även för de små aktörerna.
Inom alkoholpolitiken sprids ofta en falsk motsättning mellan en strikt reglering för att skydda folkhälsan eller avregleringar i syfte att underlätta för företag. Det är dags för politiken och den allmänna debatten att inse att det går att förena socialt ansvar med frihet och företagsamhet.
Louise Hammargren, förbundsordförande KDU Sverige
Lina Lindh, andre vice förbundsordförande och socialpolitisk talesperson KDU Sverige
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.