Ebba Busch Thor med sina partikolleger Jakob Forssmed och Lars Adaktusson bekymrar krönikören Veronica Palm.

Söndagskrönikan Ebba Busch Thor behöver mötas av motstånd från andra kvinnor. Att gå till politisk attack mot henne är därför en handling av systerskap, menar Veronica Palm.

Systerskap associeras ofta med att ”backa” en annan kvinna. Det är viktigt, allt viktigare i en tid där kvinnohatet är vardag för många kvinnor som tar plats. Men systerskap i politiken är mer. Det är ett verktyg för förändring och makt i kampen mot den kanske djupaste av maktstrukturer. Att gå till politisk attack mot Ebba Busch Thor är därför en handling av systerskap. Låt mig ge tre exempel.

  • Att stärka kvinnors rättigheter är systerskap. En av de mest grundläggande rättigheterna är rätten att bestämma över sin egen kropp. Under lång tid har Bush Thor svajat betänkligt i frågan om fria och säkra aborter. När det uppdagades att hennes vice partiledare Lars Adaktusson vid varje omröstning i Europaparlamentet tagit chansen att markera partiets avsky mot kvinnors rättigheter blev det genant tydligt hur kristdemokraterna väljer att agera när de får möjlighet.

Bush Thor valde då att ge sken av att stå bakom den svenska abortlagstiftningen, men med den lilla viktiga reservationen om samvetsklausul. Alltså en rätt till arbetsvägran, som urholkar den praktiska rätten till fri abort. Om samhället tillåter att vårdpersonal vägrar utföra viss vård av moralistiska skäl gör vi i ett slag kvinnas val än svårare. I förlängningen är det vägen till de påtryckningar som i USA lett till att kvinnor hotas på väg in på kliniker och att läkare och barnmorskor utsätts för våld eller till och med mördas för att de utför ett jobb som är i enlighet med lagen.

Det är inte avundsjuka som driver mig, utan att hon saluför värderingar från 50-talet.

  • Att motarbeta patriarkala strukturer är systerskap. Det finns ingenstans där gamla förlegade könsroller är så starkt rotade som i den extrema högern. Busch Thors ogenerade flörtar med antidemokratiska krafter är både ett akut hot mot kvinnors rättigheter och en långsiktig förskjutning av värderingar i svensk offentlighet. Hennes så kallade nya feminism är inget annat än moralkonservatism som skuldbelägger kvinnor och har i syfte att pressa tillbaka våra rättigheter. Med imponerande skicklighet gör hon om KD till ett SD för tjejer.

Dessutom drabbar en snävare syn på människan inte bara kvinnor, utan alla som det minsta faller utanför den hårda norm som moralhögern sätter upp för vad det är att vara ”normal” i vårt land. Alla som inte är vita, kristna, heteromän, eller som bryr sig om någon som inte är vit, kristen heteroman, bör oroas.

  • Att se varje kvinna som människa, och i Ebba Busch Thors fall som politiker, är systerskap. När du tar en ärlig konflikt med en annan kvinna ger ni varandra plats och visar respekt för varandra som fullvärdiga motståndare. En schyst debatt stärker er båda och är i sig ett steg för att vidga de snäva normer kvinnor har att navigera i.

Så det är alltså inte, som vissa påstår, för att jag har blivit gammal och ful som jag vill öka konflikten mot Ebba Busch Thor. Det är inte avundsjuka som driver mig, utan att hon saluför värderingar från 50-talet. Det är av systerskap jag tar konflikten, både systerskap med de som drabbas av den bakåtsträvande politiken och systerskap med Ebba Busch Thor.

För systerskap är inget gullegull. Jag har aldrig trott på något svammel om att alla kvinnor är ”goda” eller att om välden styrdes av kvinnor skulle det vara fred. Systerskap handlar om makt och förändring. Min uppmaning är: Bråka mer. Våga bråka också med kvinnor. Det är systerskap, och i en tid där jämställdheten hotas krävs mer systerskap. Vi måste försvara redan vunna segrar samtidigt som vi rustar oss för att ta nya strider. Både genom att ta strider för kvinnors rättigheter och ta strider med kvinnor som strävar bakåt kan vi stärka systerskapet och ta ytterligare steg framåt.

Veronica Palm är f d riksdagsledamot för S, och beskriver sig själv som ”Feminist, antirasist och mycket snällare än somliga tror”.