Gaza (Bild: Wikimedia)

debatt På Gazaremsan har hittills ingen smittats av covid-19. Men om smittan tar sig in kommer den dra fram som en löpeld. Många invånare har redan ett försämrat immunförsvar. Dessutom har USA:s beslut att dra in bistånd förvärrat den humanitära situationen, skriver Fredrik Wadman.

Det som i normala fall sliter sönder ett samhälle; med enklavisering, förstoppat ekonomiskt tillflöde och geografisk brist på tillgänglighet, behöver inte nödvändigtvis vara en nackdel när det handlar om att begränsa corona-smitta. Men det kan också utgöra en dödsfälla.

I skrivande stund är det 47 palestinier som är covid-19-positiva på Västbanken, de flesta av dem i Betlehemsdistriktet — och det enda som krävdes för att sätta dem i karantän från övriga Västbanken var att man stängde Checkpoint 300. Sedan ska det även nämnas att Palestinska Myndigheten har infört utegångsförbud. På Västbanken bor det cirka 3 000 000 palestinier.

I Israel har antalet corona-positiva å andra sidan eskalerat till 677 stycken; trots att säkerhetstjänsten och polisen obehindrat spårar smittades mobiler och varnar friska israeler för att komma nära dem, att man arresterar större folksamlingar (en bröllopstillställning bland annat), har stängt skolor och caféer och förbjuder alla inomhusaktiviteter som involverar fler än 10 personer. Cirka 9 000 000 israeler bor i Israel.

Under flera års tid har villkoren på Gazaremsan orsakat svåra sjukdomar som få västerlänningar ens har hört talas om.

På Gazaremsan har hittills ingen smittats. Däremot blir det inte trevligt om corona nu ändå tar sig in. 97 procent av vattnet är odrickbart. De har bara några timmar el varje dygn. Israels blockad har, förutom att förbjuda införsel av material som man anser även kan användas som vapen — till exempel kemikalier för att rena vatten och teknisk utrustning — kraftigt begränsat införsel av mediciner. Dessutom har USA:s beslut att strypa biståndet till UNRWA förvärrat den humanitära situationen i Gaza.

Under flera års tid har villkoren på Gazaremsan orsakat svåra sjukdomar som få israeler och västerlänningar ens har hört talas om. Situationen har stadigt förvärrats och de cirka 2 000 000 invånarna lever numera på ett obeboeligt område, enligt FN. Men utomhusfängelset är inte värre än att det tillåter vissa fångar att ta sig ut på livsnödvändiga permissioner.

Enligt en färsk artikel från israeliska Haaretz oroar sig nu cancerpatienter utan annat val än att återvända från sjukhus i Israel att de skall föra med sig corona in på enklaven. På ett instängt område inte större än Hisingen — med svårt försämrat immunförsvar — skulle det kunna innebära en slags ”superinfluensa” som inom kort kommer svepa fram likt en löpeld och göra livet betydligt mer obehagligt än det redan är för gazaborna.

Fredrik Wadman

Grundare av Facebook-gruppen Israel-Palestinakonflikten. Tidigare medlem i Ship to Gaza. Passiv medlem i Palestinagrupperna.