Ann-Magrethe Livh Foto Malcolm Jacobson

Bostaden ska vara en del av välfärden men många hyresrätter som byggs är för dyra för vanligt folk. Nu är det hög tid att bostadsminister Peter Eriksson (MP) slutar skylla ifrån sig; se till att det funkar istället, skriver Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd Stockholm.

Den miljöpartistiska bostadsministern Peter Eriksson klagar på att det investeringsstöd för hyresrätter som regeringen utformat inte används av allmännyttan i Stockholm.

Vi varnade för att det skulle bli så redan innan investeringsstödet infördes men bostadsministern valde att inte lyssna.

Nu är det hög tid för ansvarige ministern, Peter Eriksson, att sluta skylla ifrån sig och se till att det funkar istället.

En av de absolut viktigaste politiska frågorna i Stockholm är att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Vi är en av de kommuner i landet som drivit allra hårdast att vi ska bygga hyresrätter som folk med helt vanliga inkomster har råd med och det är trots att vi har det tuffaste läget.

Vi har bland annat startat projektet Stockholmshusen vars mål är att sänka byggkostnaderna och därmed få ner hyrorna i nyproduktion.

I Stockholmsregionen pågår varje dag hundratals byggprojekt. Det står byggkranar och grävskopor lite överallt och det märker nog de flesta som rör sig från en del av staden till en annan.

Av alla dessa byggprojekt är det enligt Länsstyrelsen åtta stycken i hela länet som beviljats regeringens investeringsstöd för hyresrätter, ett i Stockholms stad och de övriga i kranskommuner som Norrtälje och Haninge. Det säger tyvärr något om hur dåligt stödet fungerar i verkligheten.

När du ändå håller på kan du passa på att införa obligatorisk allmännytta i hela landet.

Vi har den politiska viljan att bygga billigt. Men kommunerna kommer aldrig att kunna lösa bostadsbristen på egen hand utan en statlig bostadspolitik. Ett fungerande investeringsstöd vore guld värt.

Problemet för oss är att byggbranschen går på högvarv i Stockholm. Vi kan inte komma ner i de nivåer bostadsminister Peter Eriksson hävdar att det går att bygga för.

Hos Peter Eriksson hemma i Kalix kanske det fungerar, men förutsättningarna är inte desamma i Stockholm.

Stockholms stad varnade redan 2015 i sitt remissvar till regeringen, alltså innan investeringsstödet infördes, att det skulle ge marginell effekt på bostadsbyggandet i Stockholm och att regeringen behövde se över förslaget.

Vi har viljan att bygga billigt, men kan aldrig lösa bostadsbristen utan en statlig bostadspolitik.

Men regeringen utformade trots detta ett investeringsstöd baserat på önsketänkande och nu kritiserar de oss för att vi inte kan använda det. Det är ett spel för gallerierna.

Bostaden ska vara en del av välfärden men många av de hyresrätter som byggs idag är för dyra för vanligt folk.

Peter Eriksson, ge oss det investeringsstöd vi behöver för att bygga billigare! Och när du ändå håller på kan du passa på att införa obligatorisk allmännytta i hela landet, ge kommunerna rätt att tvinga privata markägare att bygga hyresrätter och utmana marknaden genom att införa ett statligt byggbolag.

Då kanske vi verkligen kommer åt bostadsbristen över hela landet.

 Ann-Margarethe Livh är bostadsborgarråd (V) i Stockholm.