Ann-Magrethe Livh Foto Malcolm Jacobson

Marknadshyror Det är dags att vi pratar om vad som kommer att hända med vanligt folks hyror om de borgerliga partierna vinner valet, skriver Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd Stockholm.

I en del nya lägenheter som byggs, och på andrahandsmarknaden i Stockholm, är hyrorna för höga för folk med vanliga inkomster. Nu går vi in i ett valår men få stockholmare verkar veta vad som kan hända med hyrorna om de borgerliga partierna vinner valet.

Det är dags att vi pratar om det.

Av stockholmarna bor 45 procent i hyresrätt. Det betyder att förändringar i hur hyrorna sätts påverkar väldigt många i vår stad. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skriver alla i sina respektive budgetförslag för Stockholm att de vill ha en infasning av en mer marknadsanpassad hyressättning.

Det betyder att de vill att marknaden i större utsträckning än idag ska få styra över hyrorna. Men när marknaden tillåts bestämma priset på något som det finns för lite av så vet nog många vad som händer. Priset går upp!

Hyrorna kan höjas med i genomsnitt 63 procent i Stockholms stad om marknadshyror införs.

Det funkar likadant med hyror. Vinnarna på högre hyror blir fastighetsägare som kan ta ut högre hyror, privatpersoner som vill hyra ut sina lägenheter till ockerhyra och personer som har råd att betala jättehöga hyror.

Enligt en rapport från Hyresgästföreningen från 2015 kommer hyrorna höjas med i genomsnitt 63 procent i Stockholms stad om marknadshyror införs.

I innerstaden kommer många hyror fördubblas, men hyrorna kommer gå upp mycket även i förorten.

Vänsterpartiet står på hyresgästernas och de bostadssökandes sida. Vi menar att det redan idag byggs för många lägenheter med för höga hyror och att andrahandsmarknaden är en katastrof.

Att låta hyrorna skena iväg ännu mer är helt fel väg att gå.

Istället måste vi fortsätta arbeta för lösningar där de nya lägenheter som byggs har rimligare hyror.

Vi vill också reglera andrahandsmarknaden hårdare så att den som hyr ut inte kan ta ockerhyra.

De borgerliga partierna har i Stockholms kommunfullmäktige menat att Vänsterpartiet är tjatiga när vi gång på gång tagit upp frågan om folks hyror. De attackerar oss också för att det byggs dyra lägenheter redan idag.

Det är vi väl medvetna om och vi arbetar hårt för att fler lägenheter ska ha rimliga hyror. De borgerliga partiernas förslag har dock helt motsatt effekt.

Vi kommer fortsätta tjata om hyrorna. För vi vet att om vi lämnar över ännu mer makt över hyrorna till marknaden så kommer det att få förödande konsekvenser.

Alla har rätt till en bostad, inte bara de som har mycket pengar.

Ann-Margarethe Livh (V är  bostadsborgarråd i Stockholm.