De som nu försöker återta Mosul med våld måste göra allt i sin makt för att våldet inte ska drabba civila.

En gång i tiden var Mosul, en stad med minst 2500 år gamla rötter vid floden Tigris, en stad med över två miljoner invånare. Iraks andra största stad. En viktig kurdisk stad, men också hem för yasidier, turkmener, armenier och en stor arabisktalande sunnimuslimsk befolkning. Sedan juni 2014 är staden ockuperad av Daesh eller den så kallade Islamiska staten. Ingen vet exakt hur många människor som bor i Mosul idag. Uppemot en halv miljon har lyckats fly, ingen vet hur många som har dödats.

Det är i dag svårt att bedöma vad som blir konsekvensen för Daesh av att de mister Mosul, terrororganisationens kanske viktigaste erövring, IS kronjuvel. Kanske är detta början till slutet för sekten. Till skillnad från till exempel Al Qaida har Daesh gjort erövrandet av landområden till en central del av sin propaganda, skapandet av en reellt existerande »islamisk stat« är dess raison d’être, och det nya IS-kalifatets utropades från Mosul sommaren 2014.

Kanske innebär Mosuls fall enbart att Daesh byter fokus, och släpper det resurskrävande hållandet av territorier. Det skull göra det möjligt för sekten att istället koncentrera sina resurser på terrorattacker utanför Mellanöstern. I vilket fall kan vi förmodligen vänta oss hämndattacker för anfallet mot Mosul, riktade mot mål långt utanför Irak.

För Mosuls civilbefolkning har Daesh ockupation varit den totala terrorn. En 28 månader lång mardröm. De mest bestialiska övergrepp, stympningar och avrättningar. På öppen gata. Dag efter dag. Vad Mosuls barn har fått se är den mest oföreställbara fasa. Nu är det helt avgörande att stadens befrielse också blir civilbefolkningens befrielse.

Skona människoliv. De som nu försöker återta Mosul med våld måste göra allt i sin makt för att våldet inte ska drabba civila. Det kommer att bli oerhört svårt. Erövringen av den tätbefolkade staden kan komma att kräva strider från kvarter till kvarter och från hus till hus, och Daesh kommer inte att dra sig för att använda människor som mänskliga sköldar. Sekten har hotat med att använda kemiska vapen mot civilbefolkningen.

Hjälp människor på flykt. FN räknar med att 200 000 människor kan komma att fly undan offensiven och när Daesh tvingas släppa sitt järngrepp över staden. Här behövs en jättelika humanitär insats. Det behövs mat, vatten, tält, filtar, latriner, sjukvård. Det är utmärkt att Sverige redan utlovat utökat bistånd, men mycket mer kommer att behövas.

Kanske viktigast av allt: Låt Mosul läka. Det är en salig blandning av stridande som nu genomför offensiven mot Mosul. Irakiska regeringstrupper och kurdiska peshmerga, men också shiitiska milisgrupper och grupper understödda av Turkiet. När IS drar sig kan nya strider bryta ut. Här krävs en intensiv närvaro av medlare, fredsbevarande styrkor och försoningskommissioner för att skapa förutsättningar för försoning och långsiktig fred.

Den pågående offensiven mot Mosul kan vara början till slutet för Daesh. Om det är början till slutet på den irakiska civilbefolkningens lidande, det återstår att se.