Fotograf: Claes Herrlander.

LO:s valberedning föreslår Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson som ny LO-ordförande efter Wanja Lundby-Wedin. Tobias Baudin föreslås bli vice ordförande.

– Jag är mycket glad att en enig valberedning nu kan presentera ett förslag. LO behöver både Karl-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin i ledningen. Båda är kunniga och har många idéer om hur vi ska ta ett starkt LO vidare. Det känns mycket hoppfullt inför framtiden, säger valberedningens ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande.

Karl-Petter Thorwaldsson är i dag ordförande för ABF och ombudsman för IF Metall på deltid. Han är 47 år, uppvuxen i Kosta i Småland och var ordförande i SSU i början av 1990-talet.

I maj förra året nominerades Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande av IF Metalls förbundsstyrelse. Mot sig hade han tre andra kandidater: Kommunals Tobias Baudin, Pappers Jan-Henrik Sandberg och Handels Helén Pettersson. Länge verkade det som att Tobias Baudin låg bäst till av de fyra.

Med Karl-Petter Thorwaldsson skulle LO, menar förespråkarna, få en person med stark facklig förankring som har S-ledningens öra men samtidigt är självständig. Han beskrivs som en god talare och en positiv person utan några egentliga fiender. Bland ledande socialdemokrater hoppas många på Thorwaldsson.

Thorwaldsson har tidigare på regeringen Perssons uppdrag utrett föräldraförsäkringen och lagt fram förslag kring kvoterad föräldraförsäkring.

LO:s valberedning ska senare återkomma med förslag på bland annat avtalssekreterare.