Jonas Sjöstedt. partiledare Vänsterpartiet.

regeringsbildning Efter att regeringssamarbetet mellan S, MP, C och L lades fram med skrivningar om att Vänsterpartiet inte ska få något politiskt inflytande, har det skorrat i partiet. Frågan är om V kommer att acceptera Löfven under de villkoren?

I helgen sa både Centerpartiets och Liberalernas partiråd ja till den överenskommelse om att stödja en S+MP-regering enligt de politiska överenskommelser som offentliggjordes i ett 16 sidor långt dokument i fredags eftermiddag. Dokumentet slår bland annat fast att »Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden«.

Det här har fått många vänsterpartister att reagera kraftfullt, eftersom en planerad regering är beroende av att bli accepterad av V i den kommande statsministeromröstningen på onsdag.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har sedan valet uttalat att V vill ha politiskt inflytande för att ge sitt stöd till en S-ledd regering, men den överenskommelse som nu ligger på bordet tycks istället bygga på att V helt stängs ute från politisk makt.

Under helgen har det rapporterats om en namninsamling inom partiet för att samla stöd för att partiet ska rösta nej till Löfven som statsminister. Även den tidigare V-ledaren Lars Ohly och den tidigare V-politikern Rossana Dinamarca uttryckte sitt motstånd mot en regeringsöverenskommelse som de menar innehåller alldeles för mycket högerpolitik.

– Jag ser inget annat alternativ än att säga nej till det här, sa Rossana Dinamarca till SVT Nyheter.

Den socialistiska tidningen Flammans chefredaktör Anna Herdy liknade den roll Vänsterpartiet skulle komma att ha om de säger ja till den blocköverskridande överenskommelsen vid en dörrmatta.

Under gårdagen kom besked att partistyrelsen hade fattat ett beslut om hur de ska rösta på onsdag och att det ska meddelas efter att partiledaren Jonas Sjöstedt träffat talmannen i dag klockan 11.40. Enligt Sveriges Radio ska partiet sammanträda i riksdagsgruppen på måndagsförmiddagen.