Fastigheter i Kista/Husby som tidigare ägdes av D Carnegie & Co (Hembla).

Tyska Vonovia köper upp Hembla i Sverige, och blir därmed Sveriges största hyresvärd med över 38 000 lägenheter. Uppköpet sker samtidigt som filmen Push väcker debatt i Sverige, med budskapet att stora investeringsbolag hotar allas rätt till bostad. 

Uppköpet blev offentligt imorse, och sker bara några månader efter att Vonovia köpte upp det svenska fastighetsbolaget Victoria park. Att Vonovia nu köper 61,2 procent av aktierna i Hembla, till priset 12,2 miljarder kronor, gör den tyska fastighetsjätten till största ägare av hyresrätter i Sverige.

Enligt Vonovias vd Rolf Buch gör uppköpet att bolaget kan hantera sina lägenhetsbestånd »mer effektivt«. Resterande aktier i Hembla väntas komma ut till försäljning under hösten.

Hembla, som förr hette D.Carnegie & Co, äger över 21 000 lägenheter i Sverige, främst kring Stockholm. Bolaget, som ägs av det globala investeringsbolaget Blackstone, har fått kritik för sina uppköp av lägenheter i miljonprogramsområden som de renoverar upp med kraftigt höjda hyror som följd.

Läs också: Internationella företag köper upp fastigheter i miljonprogrammen

I bioaktuella filmen Push av Fredrik Gertten pekar FN:s rapportör för bostadsfrågor ut Blackstones strategi som ett hot mot mänskliga rättigheter, i och med att hyreshöjningarna de åstadkommer tränger undan folk med lägre inkomster från hyresmarknaden.

I Tyskland äger Vonovia nästan 400 000 lägenheter, men på senare år har de också köpt upp fastigheter i Österrike och Frankrike, vid sidan om Sverige.

Enligt tyska tidningarna Handelsblatt och Der Spiegel hade Vonovia för några år sedan dåligt rykte och fick mycket klagomål från boende, på grund av bland annat dåligt underhåll och hyreshöjningar. Kritikerna menade att bolaget höjer hyror oskäligt mycket genom att kalla underhållsarbete för »modernisering«.

Läs också: Styckvisa renoveringar ger kraftiga hyreshöjningar

Samma tidningar menar att Vonovias strategi har förändrats sedan bolaget blev börsnoterat, med större investeringar i sina fastigheter som följd.

I ett pressmeddelande i samband med Vonovias delårsrapport från i juni skriver bolaget: »Vonovia är hängivna frågan om att hyror ska vara överkomliga. Personer över 70 år har ett särskilt skydd: de behöver inte bekymra sig över sin försörjning när hyresnivåerna stiger«.