Martin Schibbye är tillsammans med Johan Persson fängslad i Etiopien. Bild: Jonas Gratzer/Scanpix
Bild: Jonas Gratzer/Scanpix

De två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kommer att åtalas för terrorism enligt uppgifter till TT. Sedan den 1 juli sitter de fängslade i Etiopien.

TT rapporterar att de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som sedan den 1 juli sitter fängslade i Etiopien, kommer att åtalas för terrorism. Persson och Schibbye kommer även att åtalas för att illegalt ha överträtt Etiopiens gräns. Om de båda fälls för terrorism kan de dömas till femton års fängelse.

– Om detta stämmer är det nästan det värsta som kunde hända, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser. Jag har hela tiden hoppats att de etiopiska myndigheterna skulle se det absurda i att åtala dem för terrorism och i stället utvisa dem.

– Detta visar att Etiopien inte respekterar pressfriheten och inte tvekar att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter. Johan och Martin var i området för att rapportera om övergrepp och det uppfattas uppenbarligen som ett brott av regimen i Addis Abeba, säger Jesper Bengtsson.

Enligt Jesper Bengtsson har han nåtts av uppgifter om att rättegången ska inledas i slutet av oktober.

Persson och Schibbye greps den 1 juli av etiopisk militär när de reste i den stängda Ogadenprovinsen. Syftet med resan var att dokumentera övergrepp mot civila i den pågående konflikten. De reste med den lokala gerillan, som är terrorstämplad av etiopiska myndigheter. I den pågående processen har Persson och Schibbye hävdat att de inte deltagit i kamphandlingar, utan rest som journalister.