Stefan Löfven, t.v. och skärmdump från Kombispels hemsida t.h.

S-LOTTERIER Statsministern är kritisk till hur försäljningen av lotter inom Socialdemokraterna har gått till. »Vi ska inte skuldsätta människor och inte ta människor till Kronofogden« sade Stefan Löfven (S) vid en presskonferens i dag.

Igår avslöjade DN att den lönsamma lotteriförsäljningen som Socialdemokraterna bedriver har lett till att 8 000 personer har hamnat hos Kronofogden sedan 2014. Det här kan ske eftersom lotterna säljs genom prenumerationer mot faktura som betalas i efterhand. Eftersom ingen kreditprövning görs av köparna har redan skuldsatta människor kunnat köpa lotter utan hinder.

Socialdemokratiska partiet har de senaste åren fått del av över 500 miljoner kronor av vinsten från lotteriet, skriver DN.

I dag, vid en presskonferens med finansminister Magdalena Andersson (S) för att presentera budgetsatsningar, fick statsministern svara på frågor om hur han såg på hur lotteriförsäljningen gått till.

– Jag tycker illa om det, så när vi fick reda på det här igår så tog vi kontakt med det här lotteribolaget för att säga att det här måste ni reda upp. Vi ska inte skuldsätta människor och vi ska inte dra människor till Kronofogden, sade Stefan Löfven till reportrar.

Däremot tycker statsministern inte att det är något märkligt att hans parti ägnar sig åt lotteriförsäljning och tjänar mycket pengar på det.

– Att en ideell rörelse säljer lotter, det tycker jag är helt naturligt, det gör man inom fackföreningsrörelsen och inom idrottsrörelsen, men det ska ske med schyssta regler, sade Stefan Löfven.

På tisdagsmorgon meddelade bolaget Kombispel, som sköter lotteriförsäljningen, att de inför ett tillfälligt stopp när det gäller att skicka vidare till Kronofogden när de inte kan betala.  Under tiden ska de se över sina rutiner. Bolaget uppger också att de ska börja ta kreditupplysning inför köp.

De backar också när det gäller en del av den reklam de använt sig av med porträtt på lotterivinnare då den »kan tolkas som att lotterier kan lösa privatekonomiska utmaningar«, skriver DN.