En majoritet av riksdagens ledamöter, 204 personer, röstade nu på morgonen för att avsätta statsminister Stefan Löfven. 142 röstade för att behålla Löfven.

I en omröstning i riksdagen klockan 9:30 nu på morgonen avsattes statsminister Stefan Löfven efter att de olika partierna först hade haft möjlighet att hålla anföranden.

Stefan Löfven kommer dock formellt att sitta kvar som statsminister i en övergångsregering fram tills det att riksdagen kommer överens om en ny regering och statsminister.

Före omröstningen hade fem partier valt att hålla anföranden. Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) valde att plädera för att den nuvarande regeringen inte har tillräckligt stort stöd och att Löfven därför måste avgå.

– Alliansen gav ett tydligt besked före valet: en röst på oss är en röst emot Stefan Löfven som statsminister. I dag gör vi det vi lovade innan valet, sa Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson hävdade om SD att »vi förhåller oss knappt till vänster och höger överhuvudtaget«, men att de är beredda att förhandla och kompromissa.

– Vi är beredda att bidra till ett stabilt styre i landet. Samtidigt vill jag vara klar med att vi kommer inte sätta oss på läktaren, vi kommer inte att sätta oss i knät på någon. Vi kommer att se till att vi får inflytande för vår politik, sa Jimmie Åkesson.

Anders Ygeman (S) argumenterade för att Löfven borde sitta kvar, eftersom en alliansregering kräver stöd av SD.

– Det går inte att ignorera Sverigedemokraterna, men det går att välja bort samarbete med dem och det bör varje anständigt parti göra, sa Anders Ygeman.

Även Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby och Miljöpartiets Maria Ferm tog till orda och uttryckte sitt stöd för att statsministern ska sitta kvar.

Tre ledamöter var frånvarande, ingen valde att avstå från att delta i omröstningen.

Talmannen Andreas Norlén kommer på torsdag att börja arbetet med att få till en regering, genom att träffa de olika partierna var för sig och sondera terrängen för möjlig regeringsbildning.

Stefan Löfven efter att han röstats bort som statsminister

 

Efter omröstningen meddelade Stefan Löfven under en presskonferens att han fortfarande vill bilda regering.

– Jag finns tillgänglig för samtal med talmannen, men jag vill inte lägga mig i talmansprocessen. Socialdemokraterna har fått flest mandat i riksdagen och har stöd av det största regeringsunderlaget. säger Löfven till SVT Nyheter.

Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet, säger att det är svårt att bedöma vad som blir vägen framåt nu.

– Vi vill gärna fortsätta att regera med Socialdemokraterna och vi vill gärna se att regeringen breddas, säger Maria Ferm till Dagens Arena.

Det handlar dock i första hand om Centerpartiet och Liberalerna på andra sidan blocket. Kristdemokraterna är inte aktuella som regeringsbildare, och ett samarbete med Moderaterna skulle inte fungera, säger Maria Ferm.

– Moderaterna ser jag som uteslutet. De vill skära ned i klimatpolitiken och asylpolitiken, och gå åt ett helt annat håll än Miljöpartiet.

Talmannen har fyra möjligheter att presentera ett förslag till regering. Om förslagen till ny statsminister blir nedröstade alla fyra gånger ska ett extra val hållas inom tre månader.

– Det är få som vill ha extraval, men blir det så så räds jag inte det, säger Löfven.

Samtal har med största sannolikhet redan förts mellan talmannen, men då den avgående Urban Ahlin,  och partiledarna. På riksdagens hemsida står det: »För att inte förlora tid förbereder den avgående talmannen regeringsskiftet genom att börja prata med partiledarna direkt efter att en regering har avgått.«