Stefan Löfven

Statsministern sade under en presskonferens nej till alliansens invit till Socialdemokraterna om regeringssamtal.

Statsminister Stefan Löfven höll vid ettiden en presskonferens på Rosenbad som svar på alliansens presskonferens två timmar tidigare då de inbjöd S till att föra samtal om regeringsbildning med S som stödparti.

– Socialdemokraterna blir inget stödparti till alliansen. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, var Stefan Löfvens svar till alliansen.

Han kallade blockpolitiken »fördummande« och tog upp Mattias Karlssons (SD) kritiserade inlägg på Facebook

– Blockpolitiken riskerar att ge en avgörande roll för ett parti som just nu anammat en krigsretorik om att de ska segra eller dö, sa Stefan Löfven.

Stefan Löfven svarade också på allianspartiernas inbjudan om att föra samtal med dem på en rad politikområden, men betonade att det då handlar om att avhandla en fråga och en uppgörelse i taget. Han sade också att han gärna ser samtal i riksdagen om att utse talman och ordföranden för riksdagsutskotten.

Statsministern upprepade också att de sista rösterna inte är räknade, och tryckte på sin roll som ansvarstagande ledare när han sa att det respektfulla mot det svenska folket är att inte göra något förhastat.

– Ödmjukhet för mig innebär att man inte föregår det svenska valresutlatet. Det innebär att man inte bestämmer innan det är klart och det innebär att man inte hittar på nya sätt att beräkna vad som är ett regeringsalternativ.

På frågan om statsministern har ett rödgrönt regeringsalternativ hänvisade Löfven till att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet tagit fram åtta budgetar, men utvecklade inte svaret mer. Han sade också, på en annan journalists fråga, att han »självklart« räknade in Vänsterpartiet i de »anständiga« partier som bör föra blocköverskridande samtal på diverse stora politikområden.

Huruvida Stefan Löfven kommer att avgå med en gång, om det slutgiltiga valresultatet skulle ge fler mandat till alliansen, hade han inget tydligt svar på.

– Jag har aldrig sagt att jag kommer klamra mig fast till vilket pris som helst.