Foto: Anna Wikström

klimat Träffa miljöforskare på stan och få svar på alla dina frågor om klimatet. Det är målet med Reseachers Desks verksamhet, och idag fanns de tillgängliga före och under den stora klimatdemonstrationen.

Reseachers Desks andra “offentliga framträdande” pågick diskussioner om allt från elpriser till transporter till klimatkompensation. Det är forskare som ställer upp sig på stan för att svara på allmänhetens frågor. Toya Westberg, som är arrangör men inte själv forskare, berättar att engagemanget från forskarsidan varit stort.

– De som anslutit sig till det här projektet är forskare som bara längtat efter en plattform där de kan nå ut till allmänheten.

 

Toya Westberg är arrangör för projektet. Foto: Anna Wikström

 

Den första gången var 24 forskare ute och svarade på allmänhetens frågor. Idag anslöt sig 50 forskare som vill sprida kunskap och nya perspektiv. Projektet går hand i hand med Skolstrejk för Klimatet, och fanns på plats även vid förra fredagens demonstration. När de idag stod i Kungsträdgården var ekologer, miljöforskare och klimatexperter från bland annat Stockholms universitet och Södertörns högskola beredda på alla sorters frågor.

– Vi hoppas på att det inte bara är de som läst om oss på Facebook som kommer hit, utan att vi också kan fånga in förbipasserande. Men eftersom demonstrationståget slutar här kommer det nog bli väldigt mycket folk. Vi skriver nog historia idag.

 

Frågorna och svaren dokumenteras. Foto: Anna Wikström

 

Toya Westberg börjar känna av att folk tar frågan på allvar.

– Till och med vänner till mig som varit skeptiker börjar inse allvaret och att det inte är en partipolitisk fråga, utan att det är större än så. Det handlar om vårt liv på planeten jorden.

 

Foto: Anna Wikström