Foto: Jon Andersson/Wikimedia

Podd Sverigedemokraterna kommer kräva att mycket av deras politik genomförs om de ska släppa fram en Kristersson-regering. Det säger Anna-Lena Lodenius, expert på Sverigedemokraterna, i det senaste avsnittet av Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet.

Anna-Lena Lodenius har bevakat Sverigedemokraterna ända sedan partiet startade på 1980-talet. Hon menar att även om SD vill påskina att de har förändrats mycket sedan dess och att man lagt sitt nazistiska och rasistiska förflutna bakom sig, så är det i mångt och mycket samma parti.

– De har nått ut med någon slags idé om att det här är gammalt och gäller inte nu. Men så är det inte. Det är samma parti. De har åsikter i lite fler frågor, de klär sig lite bättre och har lite längre hår än vad de hade första gången jag träffade dem. Men åsiktsmässigt är det inte någon större skillnad, säger hon.

Tanken om att minskad invandring ska kunna lösa problemen i samhället, genom att pengar på så sätt frigörs och kan användas till annat, är inte heller ny. Däremot är det enligt Anna-Lena Lodenius ett felaktigt antagande.

– SD tror att de kan sänka skatten, eftersom de menar att om vi minskar invandringen har vi pengar till hur mycket som helst. Men det är glädjekalkyler. De pengarna finns inte.

SD är bara ett i raden av högerpopulistiska/högerextrema partier som nått framgångar i Europa under de senaste decennierna. Enligt Anna-Lena Lodenius skiljer sig dock Sverigedemokraterna åt från de flesta andra högerpopulistiska partier i Europa, på grund av sitt nazistiska och fascistiska förflutna. En annan skillnad, enligt Anna-Lena Lodenius, är SD:s stabila valframgångar.

– Sverigedemokraterna är unika som inte tappat en enda gång i valen sedan 1988 då de bildades. Om vi tittar på resten av Europa så går de andra partierna upp och ner. De har inte alls den typen av tydlig kurva, säger hon.

Men till skillnad från många andra högerpopulistiska/högerextrema partier i Europa så har SD inte fått vara med och styra förrän nu. Att man nu kommer att få chansen att göra det är något som kommer ge stort avtryck på den framtida regeringens politik, tror Anna-Lena Lodenius.

– SD kommer att kräva maximal utdelning på sina mandat. Det behöver inte betyda att de sitter i regeringen. Det kan också vara så att de egentligen inte vill sitta i regeringen utan att de använder det som påtryckning. Men de kommer att kräva extremt mycket utdelning för de här mandaten.

Anna-Lena Lodenius framhåller en fråga som, vid sidan av migrationsfrågan, är särskilt viktig för SD.

– Det man ska hålla ögonen på är kulturpolitiken. De andra partierna har en åsikt om invandring som ligger väldigt nära SD. Men när det gäller kultur så tycker inte de andra partierna att det är så viktigt. För SD som nationalistiskt parti är kulturen en kärnfråga.

På det området kommer partiet vilja genomföra stora förändringar. Något som redan börjat märkas i till exempel Sölvesborg, där partiet har styrt.

– Deras kultursyn är inte att den ska korrespondera med ett Sverige vi har i dag, vilket är ett väldigt blandat Sverige med människor med olika bakgrund och ursprung. Det ska vara kulturarv, dialekter och folkdans, säger Anna-Lena Lodenius.

Vad kan då göra att ett parti som Sverigedemokraterna minskar i styrka? Enligt Anna-Lena Lodenius handlar det mycket om vilka frågor som är på den politiska agendan.

– Det som får de här partierna att gå upp i alla länder är om deras frågor debatteras. Det finns exempel från Nederländerna där de hade ett val som bara handlade om arbetsmarknad. Då gick Socialdemokraterna och vänstern fram till exempel. Men pratar vi om migration, gängkriminalitet och brott och straff så gynnas de.

Här kan ni höra hela intervjun med Anna-Lena Lodenius, journalist och författare till boken Svart på vitt om Sverigedemokraterna, direkt från bokmässan i Göteborg.