Bild: EU

Den tysta diplomatin har inte fungerat. Nu uppmanar S i EU-parlamentet EU:s utrikesminister Catherine Ashton att sätta press på Etiopien.

I en skriftlig fråga uppmanar nu de fem svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikerna EU:s utrikesminister Catherine Ashton att sätta press på den etiopiska regeringen. Syftet är att få de två svenska journalisterna Marin Schibbye och Johan Persson fria.
– Efter att vi läst i Dagens Arena att processen drar ut på tiden har vi nu bestämt oss för att skicka en skriftlig fråga till Catherine Ashton. Det blir mer och mer uppenbart att den svenska regeringen inte har lyckats med sin tysta diplomati. Vi uppmanar nu EU att sätta mer press på den etiopiska regeringen, säger Paula Burrau som kansli- och presschef för Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

Enligt Paula Burrau har EU stor möjlighet att sätta press på regimen.
– EU är i dag den enskilt största biståndsgivaren till Etiopien och EU är landets största exportmarknad. Därför kan påtryckningar från EU få effekt, säger Paula Burrau.

Den skriftliga frågan är undertecknad av alla fem svenska socialdemokrater i EU-parlamentet: Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Åsa Westerlund, Göran Färm och Anna Hedh.