Bild: stock.xchng

 “Anklagelserna i Sudan och Etiopien är inte sanna”, sa Lundin Oils vd Ashley Heppenstall under bolagets turbulenta stämma i Stockholm. Heppenstall gick även till angrepp mot svensk media, rapporterar DI.se

Lundin Petroleums vd, Ashley Heppenstall, försvarade i drastiska ordalag det egna företagets verksamhet i Etiopien och Sudan under företagets bolagsstämma i Stockholm under torsdagen. Det rapporterar DI.se som på plats bevakar stämman.

– För att vara helt ärlig är jag ledsen att våra framgångar i Norge inte är mer kända i Sverige. I Norge applåderas vi för framgången. Men här i Sverige fortsätter vi att attackeras av journalister för våra tidigare affärer i Sudan och Etiopien, sa Heppenstall apropå de oljefyndigheter som hittats i Norge.

– Det är så lätt att kritisera i efterhand. Vi behöver fler som agerar i världen. Anklagelserna i Sudan och Etiopien är inte sanna. Vår affär baseras på starkt CSR-involvering. Så har det alltid varit och kommer alltid vara, fortsatte vd:n.

På stämman ska det beslutas om en företaget ska tillsätta en oberoende som ska granska företagets agerande i Sudan. Företagets ledning och styrelse är emot en sådan utredning. Men flera aktieägare, som Folksam, Swedbank Robur och Andra AP-fonden, har uttryckt en önskan om att en sådan utredning ska genomföras. AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv, är emot att genomföra en oberoende utredning.

Uppdatering 16.13:
Flera aktieägare börjar nu tillkännage hur de tänker rösta.

  • Första AP-fonden tänker rösta nej.
  • Tredje AP-fonden lägger ned sin röst.
  • Andra AP-fonden stödjer förslaget till utredning.
  • Swedbank Robur stödjer förslaget
  • Fjärde AP-fonden tänker rösta nej.

Kaos bryter ut
Under bolagsstämmans frågestund kritiserar författaren Kerstin Lundell företaget:
– Ni som buar ska tänka på att kritiken även kommer från FN

Då blir Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin fly förbannad.
– Vi är alla trötta på att höra dina lögner. Sätt dig ner, säger han och fortsätter, ta hennes mikrofon!

Kerstin Lundell fråntas därefter sin mikrofon.

Nej till utredning
Förslaget om att tillsätta en utredning röstas till sist ned. 78 procent av aktieägarna röstar emot förslaget. 21 procent för.

Dagens Arenas rapportering från Lundin Petroleums bolagsstämma bygger på DI.se:s livebevakning.