Ylva Johansson. Bild: Socialdemokraterna

“Jag håller inte riktigt med Stefan om att det inte går.”

Debatten om vinster i välfärden pågår för fullt – och fortsätter att splittra arbetarrörelsen. Medan LO-kongressen tydligt tog ställning mot vinster i välfärden har Socialdemokraterna varit antingen försiktigt positiva eller som Stefan Löfven konstaterat att vinstförbud ”inte låter sig göras”.

Men nu går partiveteranen Ylva Johansson ut och tar ställning för just ett vinstförbud.
– Jag håller inte riktigt med Stefan om att det inte går. Det är självklart ingen lätt sak men jag anser att vi behöver ha en reglering som säkerställer att pengarna återinvesteras, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Man ska inte kunna göra några snabba cash på välfärden.

Ylva Johansson förordar SVB-modellen (Särskild vinstbegränsning) som också Vänsterpartiet har argumenterat för. Bolagen ska då bara kunna ta ut en summa som ligger på ungefär samma nivå som en bankränta.
– De som har investerat pengar måste ju få en viss avkastning, precis som om de satt pengarna på ett bankkonto, säger Johansson till Aftonbladet.

LO lär välkomna beskedet från Ylva Johansson, samtidigt som Dagens Arena erfar att en av tankegångarna som cirkulerar i LO-borgen går ut på att ändra i bolagsordningen enligt den modell till exempel Miljöpartiet förespråkar.