Rättegången mot de fängslade svenska journalisterna i Etiopien kommer att dröja ytterligare drygt två månader. Vid domstolsförhandlingarna om tre veckor kommer endast åtalet att presenteras.

Den 17 och 18 oktober är domstolsförhandlingar inplanerade för de terroranklagade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sitter fängslade i Etiopien. Det har än så länge varit oklart om det innebär att även rättegången startar då.

Enligt Kjell Persson, som är pappa till Johan Persson, kommer dock enbart åtalet presenteras vid detta tillfälle. Martin Schibbye och Johan Persson kommer inte kunna försvara sig utan enbart förklara sig skyldiga eller icke skyldiga. Själva rättegången kommer dröja ytterligare två månader.
– Vad jag vet så kommer åtalspunkterna läggas fram och de får säga ”icke skyldiga” och sen får försvaret ett par månader på sig att förbereda sig innan själva rättegången startar, säger han till Dagens Arena.

Därefter kan det ta uppemot ett år innan domen faller.
– Först ska försvaret få tid att förbereda sig, sen kan rättegången kan ta kort eller lång tid. Sen kan det ta ett antal månader innan domen förklaras. Exakt hur lång tid allt kommer att ta är väldigt svårt att säga, säger Kjell Persson.

Enligt Fredric Alm, som är kollega på frilansbyrån Kontinent och vän till de båda journalisterna, innebär all fördröjning att svenskarnas hälsa hotas.
– De riskerar att bli enormt nedbrutna under den här tiden. Deras situation har ju redan radikalt försämrats sedan de flyttades från häktet till Kalityfängelset, säger han.

Kjell Persson understryker att det är mycket viktigt att domstolsförhandlingarna bevistas av så många ”prominenta gäster” som möjligt från Sverige och andra länder.
– Både Johan och Martin och ambassadpersonalen i Etiopien tror att det ökar sannolikheten att de får en mer rättvis prövning, säger han.