Foto: Gage Skidmore/ Wikimedia

USA Under måndagen hålls det första primärvalet för det republikanska partiet i USA inför presidentvalet under hösten. Donald Trump är storfavorit att vinna partiets nominering, men han befinner sig i en juridiskt krånglig situation enligt statsvetare Frida Stranne. 

Under det gångna året har flera andra republikaner startat kampanjer för att utmana Trump i primärvalet. Flera har redan nu hoppat av och kvar är fyra stycken. Det är Nikki Haley, Vivek Ramaswamy, Asa Hutchinson och Ron DeSantis.

– Bland dem har Nikki Haley gjort bäst ifrån sig i debatterna och ligger högst opinionsmässigt, men jag tror inte hon är ett hot mot Trump, säger Frida Stranne, statsvetare och expert på amerikansk inrikespolitik.

Frida Stranne har forskat om just amerikansk utrikespolitik och följt flera val i USA.

 

Ser rättsprocesserna som häxjakt

Detta trots att fyra åtal väckts mot Donald Trump för bland annat bokföringsbrott och valpåverkan.

– Stödet för honom och hans politik har faktiskt varit stabilt sedan han förlorade 2020 och hans väljare ser rättsprocesserna som en häxjakt för att stoppa honom från att kandidera, säger Frida Stranne.

Huruvida åtalen och potentiella domar kan komma att påverka Trumps möjlighet att kandidera till president är oklart, menar Frida Stranne. I två stater, Colorado och Maine, har det slagits fast att Trump inte ska få kandidera. Detta baserat på en lagtext från 1866 som uppger att upprorsmakare inte får ställa upp i val. Beslutet väntas dock tas upp i Högsta domstolen.

– Det går inte att säga än om de kommer att lyckas då det juridiskt är en krånglig situation och det finns inga prejudikat. Det står inget konkret i konstitutionen om att en president inte får vara åtalad eller dömd för brott utan det blir en tolkningsfråga vad som går att göra och inte göra. De som skrev konstitutionen tänkte sig sannolikt inte att det skulle hända att en åtalad eller dömd person skulle bli nominerad när konstitutionen skrevs. Men det är troligt att Högsta domstolen kommer att hävda att han ska stå på valsedlarna, speciellt när han ännu inte är dömd för något, säger Frida Stranne.

Biden vs Trump

För Demokraterna är våren inte lika oklar, då sittande president Joe Biden får sitta i fyra år till och väntas bli partiets kandidat. Frida Stranne menar att det finns frågor om hans ålder och hälsa men att han just nu verkar säker i sin kandidatur. Men att han får sitta fyra år till är inte lika säkert.

– Trump kan absolut utmana Biden. Det hinner hända mycket i politiken tills i höst, men om det var val idag skulle nog Trump kunna vinna enligt opinionsmätningarna, säger hon.