Bild: Lärarnas Nyheter
Nyamko Sabuni. Bild: Lärarnas nyheter

Partiledarval i Liberalerna Valberedningen har satt ned foten och nominerar favorittippade Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna. Men två av sju personer reserverade sig mot beslutet.

»Hon är kompetent, politiskt erfaren men har samtidigt också kunskap av hur näringslivet fungerar, en viktig egenskap för en liberal ledare« Så skriver valberedningen i en debattartikel i SvD om varför de anser att Nyamko Sabuni är rätt person att efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna.

Valet har stått mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna, sedan Johan Pehrson hoppade av under helgen. Frågan avgörs dock av ombuden som röstar om vilken kandidat de föredrar på fredag.

18 av 21 länsförbund har nominerat Sabuni, vilket har varit avgörande för valberedningens förslag till partiledarkandidat, enligt valberedningens ordförande Olle Schmidt, som intervjuades i P1:s Studio Ett strax efter beskedet.

Trots att valberedningen berömmer den process med medlemsomröstningar som Liberalerna använt sig av i valet av ny partiledare som öppen och modern, anser valberedningen också att den bör förbättras:

»Omröstningarna har inte genomförts i hela landet, är till sin natur rådgivande, olika metoder har använts och deltagandet har varierat. Valberedningen kan förstå dessa synpunkter och menar att modellen behöver förfinas och styras upp på ett mer samordnat sätt nästa gång partiet står inför partiledarval« skriver valberedningen.

Två personer av valberedningens sju medlemmar,  reserverade sig mot valberedningens beslut. Det handlar om ungdomsförbundet LUF:s representant, Joakim Rönnbäck, och Monica Brohede Tellström.

Partiledarvalet genomförs på ett extrainsatt landsmöte på fredag.