Jon Andersson debuterar med boken 'Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky'. Foto: Bokförlaget Atlas/Charles Ludvig.

Ny bok I Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL går Dagens Arenas Jon Andersson bakom rubrikerna och berättar historier om världens bästa hockeyliga. Det är historier som man sällan läser om på sportsidorna eller hör om i den dagliga rapporteringen. 

– Jag hoppas att boken kan bidra till att bredda den svenska hockeyjournalistiken, säger han.

Vad handlar boken om? 

– Boken består av 16 olika kapitel som alla berättar om spelet bakom rubrikerna i NHL. Det handlar bland annat om när ryssarna kom till NHL, om storstjärnan Alexander Ovechkin och hans band till Putin men även om de svenskar som gjort avtryck inom NHL-hockeyn genom åren, säger Jon Andersson. 

Varför en bok om NHL-hockey?

– Jag har under några år skrivit en blogg om NHL och kände att det kunde fungera i bokformat. I USA har det länge funnits en tradition av mer berättande sportjournalistik. Det har börjat bli vanligare i Sverige, men främst kring fotbollen. Jag hoppas att boken kan bidra till att bredda den svenska hockeyjournalistiken.

Vilka svenska namn är med i boken?  

– Jag har intervjuat flera före detta NHL-stjärnor. Bland annat berättar ”Lill-Pröjsarn” om vad han tycker om att det fortfarande sjungs ramsor om en tackling han fick för över 40 år sedan och Håkan Loob berättar om hur det känns att vara den enda svensken som gjort 50 mål under en säsong. Ett kapitel handlar också om Börje Salming och vilken betydelse han haft för svenskarna i NHL. 

För den som inte är insatt, vad betyder titeln? 

–  Wayne Gretzky är den genom tiderna bästa hockeyspelaren, som 1988 trejdades (bytesaffär) från det kanadensiska laget Edmonton till Los Angeles. Det blev en stor skandal och lagets ägare Peter Pocklington fick skulden för det. Han berättade senare att han kommer att bli känd som ”skitstöveln som trejdade The Great One (Wayne Gretzky)”. 

Hur känns det att boken är ute? 

– Det känns roligt att den är ute. Jag är van att skriva journalistiska texter och även tidning, men det är en helt annan process att skriva en bok. Sedan årsskiftet har jag arbetat väldigt mycket med boken och det är skönt att den är ute. Nu hoppas jag bara att folk vill läsa den också.