Jon Fosse. Foto: Tom Kolstad/Bokförlaget Atlas

Nobelpriset Klockan 13 presenterade Svenska akademin årets Nobelpris i litteratur. Priset går i år till den norska dramatikern och författaren Jon Fosse. 

Jon Fosse, född 1959, har varit aktiv som dramatiker och författare sedan 1983 då han gav ut boken Raudt, svart. Han ses som en av Norges främsta författare och dramatiker och har gett ut ett fyrtiotal böcker. Efter Ibsen är han den mest spelade norske dramatikern i Europa. Han har ofta varit tippad som Nobelpristagare och har tidigare blivit tilldelad flera priser, bland annat Nordiska rådets litteraturpris (2015) samt Bragepriset (2005).

Jon Fosses Prosa 1 och Prosa 2. Foto: Bokförlaget Atlas

Bokförlaget Atlas

Ett av de förlag som gett ut hans publikationer är Arenagruppens egna Bokförlaget Atlas där han under 2022 kom ut med Prosa 1 och Prosa 2. Jesper Bengtsson, förlagschef, säger att Jon Fosse var väl värd priset.

– Det är självklart väldigt roligt att han vann. Hans prosa är unik. Den beskriver ofta vardagliga situationer på ett språk som ändå laddar dem med magi. Jag skulle säga att hans prosa är lika bra som hans dramatik, säger Jesper Bengtsson.

Svenska akademin ger Jon Fosse priset med motivationen: ”För hans innovativa pjäser och prosa vilka ger en röst till det otänkbara”.