Nya Karolinska Skandalomsusade NKS har inte lagt pengar på kök där barn som behandlas för cancer kan äta med sina familjer. Istället får barnen mikromat utan smak.

Nya Karolinska sjukhuset beräknas kosta över 60 miljarder kronor när det är helt färdigbyggt och kommer då vara en av världens dyraste byggnader.

Ett av många problem på sjukhuset är maten patienterna får. Cancersjuka barn som blir behandlade med cellgifter känner sig ofta illamående efteråt och kan bara äta vissa saker. Men på NKS får de bara mikromat eftersom det inte finns några kök där familjer kan laga mat. Det har de 60 miljarderna inte räckt till, skriver SVT.
– Han har inte fixat att äta en enda måltid av sjukhusmaten, säger Anna Eklund Tarantino om sin cancersjuka son Oscar.

–Han har blåsor i hela munnen. Han har fått två cellgiftsbehandlingar och ska få sin tredje nu. Den mat som serveras här är mikromat och det finns inte en färsk grönsak. Inte ett spenatblad, inte en tomat, inte en gurkbit. Det är mikromat utan doft, fortsätter hon.

Eftersom sjukhuset själva inte har avsatt pengar för att bygga familjekök så har de nu bett ideella föreningar om stöd.
–Pengar är ju också en begränsande faktor i det här, säger Svante Norgren som är temachef för barn- och kvinnosjukvården på Karolinska till SVT.

Nu får sjukhuset pengar av Barncancerföreningen i Stockholm-Gotland för att bygga ett kök, pengar som egentligen skulle gått till ett lekrum på barcanceravdelningen.
– Vi tycker ju kanske inte att det här är principiellt rätt, men vi går in nu för att vi har en möjlighet att göra det. Vi har påtalat behovet och behovet har funnits länge. På det förra sjukhuset så kunde föräldrarna laga sin egen mat, säger ordförande i föreningen Caroline Palo.