ledare Larmen kring nya Karolinska sjukhuset har duggat tätt, men utan att stockholmarna tycks ha brytt sig. Frågan är nu om gårdagens besked om massuppsägningar kommer ändra på detta.

Att följa turerna kring Nya Karolinska är lite som att försöka förstå poängen med cricket.
Det går inte.
Det är dessutom en gåta att alla dessa missförhållanden under så många år inte drabbat den borgerliga politiska ledningen i Stockholms landsting hårdare.
I går kom beskedet att sjukhuset ska säga upp 250 läkare och 350 undersköterskor. Sjukhuset saknar pengar. Enligt prognosen kommer det att gå back med 1,6 miljarder under 2019. En ofantlig summa.
Fackförbundet Kommunal beskriver det som en katastrof för de anställdas arbetsmiljö och patienternas vård.
Sjukhusledningen menar att Karolinskas uppdrag har blivit smalare, därför behövs inte lika många anställda. Men argumentet är ihåligt eftersom sjukhusdirektören samtidigt säger att det kommer att bli hårt och tungt att genomföra neddragningen.
Det är inte heller överskott på personal som präglat debatten om vårdens problem under de senaste åren. Överallt saknas det folk. På Karolinska har det bland annat larmats om allt för långa köer till canceroperationer.

Vid tecknandet av kontrakt på nästan 200 miljoner kr har det visat sig att man inte följde upphandlingsreglerna.

Över huvud taget har larmen kring Karolinska duggat tätt.
Först tog den politiska ledningen in konsultfirman Boston Consulting group, som sålde in ett koncept om ”värdebaserad vård”, som skulle sätta patienten i centrum. Det lät bra, men fungerade uselt. Enligt en rapport från stiftelsen Leading Healthcare som presenterades i somras har Karolinska misslyckats helt. Istället för patienten i centrum har det blivit kaos och oordning. Patienter med multidiagnoser har hamnat i kläm och överbyggnaden (läs administration och byråkrati) har blivit orimligt stor. Däremot, konstaterar Leading Healthcares rapport, har värdebaserad vård fungerat bättre på andra sjukhus, där konsuler inte varit inne och bestämt att man skulle vända upp och ned på hela den gamla organisationen.

Orimlig överbyggnad verkar tyvärr ligga i det nya sjukhuset DNA. Under processen med att bygga upp Nya Karolinska köptes konsulttjänster in för nästan en miljard kronor. Vid tecknandet av kontrakt på nästan 200 miljoner har det visat sig att man inte följde upphandlingsreglerna.
Och med denna ”glansfulla” historia i ryggen kommer nu alltså beskedet att 600 tjänster ska bort. Pengarna räcker inte.
Kanske kommer sjukhuset, som ledningen säger, klara av neddragningarna utan att patienterna märker av det, men det låter fullständigt osannolikt. Och det verkar också uppenbart att Nya Karolinska under åren lagt pengar på helt fel saker.
I valet 2018 gjorde Socialdemokraterna i Stockholm problemen på Nya Karolinska till en viktig valfråga, men de borgerliga partierna kunde regera vidare efter valet. Uppenbarligen såg inte väljarna miljardsvinnet som ett tillräckligt stort problem.
Det är nästan en större gåta än cricket.
Blir skalvet större den här gången? Kanske. Det är i vilket fall svårt att se hur så massiva neddragningar ska kunna genomföras utan att det påverkar stockholmarnas vård.