Ulf Kristersson (M), partiledare Bild: Fredrik Wennerlund/Moderaterna

Moderaterna vill höja skatten och sänka ersättningsnivåerna för dem med lägst inkomster: kroniskt sjuka och funktionshindrade med sjukersättning, enligt nya beräkningar. 

Moderaterna skriver i sin vårproposition att »fortfarande lönar det sig inte tillräckligt att gå från bidrag till arbete« och vill därför ta bort den skattesänkning som den nuvarande regeringen riktade mot personer med sjukersättning.

Klyftan mellan de med hel inkomstrelaterad sjukersättning och en arbetstagare med genomsnittslön har ökat och är idag 161 procent.

300 000 personer som idag redan har de lägsta inkomsterna, kroniskt sjuka och funktionshindrade med sjukersättning, skulle med Moderaternas förslag få en ökad skatt på mellan 4 och 23 procent. Det menar nationalekonomen och journalisten Micael Kallin som idag presenterar sina beräkningar på Arena Essä.  

– När man siffersätter Moderaternas förslag ser man snart att de bygger mer på retorik än ​logik. Moderaterna vill höja skatten med 10 procent för de som är fattigast för att finansiera en skattesänkning för arbetstagare och pensionärer. Men att ta från de fattigaste ger inte mycket klirr i statskassan, bara en halv miljard kronor. De planerade skattesänkningarna däremot kostar 40 miljarder kronor, säger Micael Kallin.

Sveriges inkomstklyftor ökar snabbast bland alla världens utvecklade länder. En orsaken till det är att ersättningarna i socialförsäkringen inte har räknats upp med löneutvecklingen, utan endast med inflationen – som ökat med ungefär hälften så mycket som lönerna.

Micael Kallin tycker att förslaget är anmärkningsvärt med ojämlikheten som bakgrund och hänvisar till att även andra nationalekonomer och forskare, så som Lars Calmfors varnar för en utveckling när klyftorna i ett samhälle ökar för mycket och för snabbt.

– Man häpnar över blindheten​, att Moderaterna inte förstår att de är inne på en farlig väg​. Den här frågan handlar ​egentligen ​inte om höger och vänster​,​ utan om anständighet. ​Till och med Margaret Thatcher skulle skämmas över Kristerssons brist på empati och omänsklighet. ​

Moderaterna föreslår också i sin vårbudgetmotion att nivån i sjukersättning sänkas. Det skulle innebära en sänkning av garantinivån, alltså bidragsdelen i sjukersättningen, från 2,53 till 2,45 prisbasbelopp för dem som har haft låga eller inga inkomster.

Partiet vill även se en sänkning av den inkomstrelaterade ersättningen från 64,7 till 64 procent av tidigare lön.

Enligt Micael Kallins beräkningar skulle M:s aktuella förslag​ om försämringar för personer med sjukersättning, genom höjd skatt och sänkt ersättningsnivå, minskar sjukersättningen i genomsnitt från cirka 8 100 kronor till 7 700 kronor i månaden efter skatt.

– Nivåerna har passerat alla gränser vad det går att leva på. Den stora breda allmänheterna förstår kanske inte att 400 kronor​s försämring​ på den här nivån​, alltså 7 000 kronor i månaden,​ är jättemycket. Det är skillnaden mellan att ha råd med sina mediciner, besöka läkare och åka kollektivtrafik, eller inte, säger Micael Kallin.