Bild: Flickr/News Øresund - Johan Wessman/Solis Invicti
Bild: Flickr/News Øresund - Johan Wessman/Solis Invicti

Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills.

Från och med mars i år är alla kommuner tvingade att ta emot ett visst antal nyanlända.

Kritiken mot den tvingande lagen, som var en del av migrationsuppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna, var redan från början massiv. Framförallt de borgerligt styrda kommunerna har protesterat högljutt. Och igår stoppade den moderatledda kommunen Täby sitt mottagande – i strid med lagen.

Detta medan exempelvis Södertälje, som under lång tid tagit emot många nyanlända, välkomnade den nya lagen.

Men oavsett inställning har många kommuner svårt att ta emot sin kvot. I början av november hade 67 av landets kommuner bara tagit emot hälften eller mindre av den kvot nyanlända som ska vara uppfylld innan årsskiftet.

Exempelvis hade Stockholms stad bara tagit emot 622 av de 2028 nyanlända man hade blivit anvisad fram till november. Fram till årsskiftet ska staden ta emot 2 810 personer. Med andra ord: Stockholm har hittills tagit emot två nyanlända per dag. Under november och december måste staden ta emot 39 personer per dag för att hinna uppfylla sin kvot.

– Vår absoluta ambition är att ta emot de som är anvisade. Men alla som har varit i kontakt med bostadsmarknaden i Stockholm vet att bostadssituationen är svår, säger Karin Gustafson (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad.

För att lösa situationen har staden efter många överklaganden fått bygglov för modulbostäder, gjort om servicehuset vid Vintertullen till tillfälliga bostäder, upphandlat vandrarhem och bett stockholmare öppna sina hem.

Men för de nyanlända som blir kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden för att en kommun säger nej eller skjuter upp sitt mottagande blir konsekvenserna stora. Som Dagens Arena tidigare berättat handlar det i dagsläget om runt 700 personer.

– Det är olyckligt att etableringen dröjer. Det innebär att väntan fortsätter när personen egentligen skulle kommit igång med samhällsorientering, SFI eller arbetsförberedande insatser. Vi tappar tid i etableringen, sa Roy Melchert, chef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen, till Dagens Arena.

Karin Gustafsson håller med och menar att varje gång de bromsar ett mottagande är ett misslyckande.

– Men i Stockholm finns också en bra arbetsmarknad med förutsättningar för god etablering, säger hon.