Laura Hartman. Foto: LO

Facket Laura Hartman lämnar sin post som chefsekonom på LO efter knappt två år. 

– Jag kan säga att det är en samlad bedömning. Det är inte någon enskild händelse, säger LO:s kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman till Dagens Arena. 

Laura Hartman meddelade via sociala medier att hon under fredagen har lämnat sin post som chefsekonom på LO. Någon officiell information från LO:s sida har ännu inte publicerats, men i en intervju med Dagens Arena säger Laura Hartman att beslutet var gemensamt.

– Vi har bestämt, jag och LO:s ledning, att gå skilda vägar.

Varför har ni tagit det beslutet?

– Det har varit fantastiska två år. Jag är jätteglad och stolt över de här erfarenheterna jag får med mig. Men nu har vi bestämt att vi ska gå olika vägar, säger hon.

Men finns det en anledning till att du avgår? 

– Nej, men där har jag inte så mycket att kommentera, utan det är bara det jag vill säga, att båda parter är överens om detta. När man väl har bestämt sådant här är det lika bra att göra det snabbt, säger Laura Hartman.

Enligt uppgifter till Dagens Arena fick personalen på fredagsmorgonen information om att Hartman lämnar sin post. Det ska inte vara någon specifik händelse som föranlett beslutet utan det handlar om en samlad bild som gjort att Hartman nu lämnar sin post.

– Jag tror att hon och ledningen haft olika uppfattningar och strategier helt enkelt, säger en källa. 

En källa som Dagens Arena varit i kontakt med beskriver beslutet som “helt nödvändigt”, men vill inte gå in närmare på vad det innebär. Samtidigt beskrivs Hartman som “strategiskt bra” och som en “stark person som inte utåt torgfört något som går på tvärs mot något LO står för”.

Elisabeth Brandt Ygeman är kanslichef på LO och bekräftar att personalen fick ett samlat besked under fredagsmorgonen. Hon understryker också att beslutet om Laura Hartmans avgång var gemensamt. 

– Det är klart att det finns anledningar, men det är ingenting som jag tänker gå in på i detalj. Vi kom överens om att vi går skilda vägar. Och det är det jag kan kommentera, säger Elisabeth Brandt Ygeman. 

Uppgiften att ni haft olika uppfattningar och strategier, vad handlar det om? 

– Jag kan säga att det är en samlad bedömning. Det är inte någon enskild händelse. Jag kan inte kommentera det så mycket mer än så. Vi landade med huvudet upp och fötterna ner, så det känns bra, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

Laura Hartman kommer nu att koncentrera sig på arbetet med sitt egna bolag samt som oberoende debattör.

– Jag fortsätter i en roll som fristående föreläsare och skribent och tänker fortsätta bidra till samhällsdebatten i den rollen, säger Laura Hartman.

För LO:s del börjar arbetet med att hitta en ersättare, men något namn finns ännu inte. 

– Vi måste se till att fundera hur vi ska jobba med att titta framåt på kommande skede som kommer. Vi vill vara en stark röst i samhällsdebatten och vi vill vara en stark röst i den ekonomiska politiken. Så det är viktigt även framöver. Men vi har ju många duktiga medarbetare som finns där så länge.