Bild: Martina Huber/Regeringskansliet
Bild: Martina Huber/Regeringskansliet

Tredubblat studiebidrag för långtidsarbetslösa. Så ska de som hamnat utanför arbetsmarknaden våga sig tillbaka till skolbänken.

Regeringen presenterar i dag, torsdag, ett förslag som ska motivera långtidsarbetslösa att återuppta studierna. Det så kallade studiestartstödet innebär att de som varit långtidsarbetslösa i mer än sex månader ska erbjudas ett tredubblat studiebidrag, cirka 9 100 kronor i månaden, under det första året. De som har barn ska även kunna få ett tilläggsbidrag.

– Utbildning är den viktigaste nyckeln för att komma in på arbetsmarknaden. Nu ger vi reella möjligheter för människor att skaffa sig den kompetensen som behövs för att få jobb, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic menar att många långtidsarbetslösa i dag inte anser sig ha råd att studera.

– Det handlar om att många av de människor som är korttidsutbildade är fattiga människor som inte vågar ta steget in i utbildning och då vill vi skapa en morot för dem att börja plugga, säger hon till SVT.

15 000 långtidsarbetslösa väntas kunna söka stödet. Satsningen är en del av Kunskapslyftet, regeringens utbildningssatsning för vuxna, och kommer totalt kosta 1,1 miljard kronor om året. Välinvesterade pengar, enligt Aida Hadzialic.

– Det kostar mer att ha de här personerna i bidragssystemen där de inte arbetar, där de inte har kvalifikationer – det är den stora kostnaden för Sverige, säger hon till SVT.

Stödet föreslås införas 1 juli 2017. Förslaget har nu skickats ut på remiss till kommuner, myndigheter, organisationer och andra berörda.