Regeringsbildning Liberalerna är redo att släppa fram Stefan Löfven om Socialdemokraterna är villiga att göra en »rejäl högersväng« i framförallt den ekonomiska politiken. 

På en presskonferens under onsdags eftermiddagen berättar Jan Björklund att Liberalerna är villiga att släppa fram Stefan Löfven (S) i nästa veckas statsministeromröstning. Men stödet kommer med snarlika krav som de Annie Lööf och Centerpartiet ställde under gårdagen.

– Jag kommer att lämna över en lista på våra krav till Stefan Löfven i morgon, säger Björklund.

Han säger att Sverige behöver en skattereform, med sänkta skatter på arbete och företagande, en förnyad jobbpolitik, flexiblare arbetsmarknad och bostadsmarknad.

– Det centrala är att det blir en mer liberal ekonomisk politik, säger partiledaren som bland annat nämner sänkt inkomst- och värnskatt, fri hyressättning på nyproduktion och inträdesjobb.

Han uppfattar att det för Centerpartiet finns ett antal absoluta krav och Liberalerna har samma typ av resonemang.

– Men jag tänker inte säga offentligt vilka krav som är förhandlingsbara, det vore en dålig förhandlingsteknik.

Liberalerna kan inte tänka sig att sitta i regering med Socialdemokraterna, men är villiga att ingå i ett budgetsamarbete för framförallt det kommande året.

– Ett av skälen till att jag inte vill bilda regering med S är att det då vore betydligt svårare att återskapa en Allians till nästa val, säger Björklund, som också tillägger att i en regering måste partierna enas om »precis allting«.

Beslutet fattades i Liberalernas riksdagsgrupp och i partistyrelsen under onsdagen. Nu måste partirådet också ge sitt godkännande.

Läs mer: Lööf öppnar för att släppa fram en S-regering

Läs mer: Allt du behöver veta om regeringsbildningen