Regeringsbildning Centerpartiet överväger att rösta ja till Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning – om S går med på att driva borgerlig politik. C presenterar kravlista. 

Annie Lööf (C) öppnar för att släppa fram Stefan Löfven (S) och en S-ledd regering i riksdagsomröstningen nästa vecka. Men prislappen är hög. Till Dagens Nyheter säger Centerledaren att partiet överväger att rösta ja om gedigna borgerliga reformer kommer på plats.

– Det är en gedigen lista på ett antal liberala krav. Det handlar om sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden och det handlar om att säkra valfriheten i välfärden. Men också om frihets- och äganderättsreformer för landsbygden. Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år, säger Lööf till tidningen och tillägger krav på »frihets- och ägandereformer för landsbygden«.

– För att han ska ha en chans att bli statsminister kommer han tvingas driva viss centerpartistisk och borgerlig politik, sade Annie Lööf före gruppmötet.

Däremot säger hon nej till att sätta sig i regering med Socialdemokraterna.

– Vi kommer inte att förhandla eller kompromissa med S i statsministerfrågan.

Nu ligger bollen hos Socialdemokraterna. Stefan Löfven kommenterade kravlistan strax innan klockan 16:00 på tisdagen.

– Det är bra att processen rör sig framåt, men jag kommer inte stå i media och förhandla om vissa sakfrågor, säger Löfven till SVT Nyheter.

För LO och arbetarrörelsen i stort är en uppluckring av arbetsrätten och turordningsreglerna åtgärder som man tydligt tagit avstånd till. Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande hoppades i höstas att Löfven stänger dörren till beslut som kan leda till försämrad arbetsrätt. Till Dagens Arena sa han tidigare i höstas:

– Jag tycker att utrymmet för att göra försämringar är … jag ska inte säga noll, men väldigt, väldigt begränsat. Sedan alliansregeringen har vi redan en av världens mest liberala arbetsrätter.

Läs mer: S-röster & fack om mittenregering: Rör inte LAS!

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, säger att han inte ser det som troligt att Socialdemokraterna kommer säga ja till kraven.

– Nej, listan är oseriös och som en önskelista från Timbro. Det är inte en utsträckt hand till en mittenregering. Det är ett krokben och innehåller inte mycket som S kan köpa rakt av, och det vet Annie Lööf. Det man får fråga sig är vad hon vill uppnå med den här listan, säger Daniel Suhonen.

Han tycker att det hade varit rimligare om Centerpartiet hade varit villiga att sätta sig i en S-ledd mittenregering och förhandlat om de här frågorna.

– Det finns ingen anledning för S att acceptera det här. Då får väl borgarna styra då. Det är de som tillsammans med SD har majoritet och då får de väl använda den om de vill driva borgerlig politik, säger Suhonen.

Läs mer: Allt du behöver veta om regeringsbildningen

Läs mer: Arbetsrätt: Löfvens mittenblock oeniga i alla frågor – utom en

Dagens Arena har sökt LO för en kommentar.