Bild: Jenny Lindahl

Regeringsbildningen Liberalerna i Skåne säger nej till ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Det rapporterar Expressen. 

Pressen på Jan Björklund börjar nu tillta. Som första distrikt ute i landet har nu Liberalerna Skåne tagit avstånd från möjligheterna att stötta och släppa fram en S-regering.

– Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S, säger Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne till Expressen

Distriktet skriver i en skrivelse på måndagskvällen att de tycker Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig och att partiets trovärdighet håller på att raseras.

»Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna«.

I skrivelsen slår L i Skåne fast att partiet bör avstå från att bilda regering, om det är fortsatt omöjligt att bilda den alliansregering som partiet gick till val på. Men till Expressen säger Torbjörn Ekelund att vart stödet för en sådan regering kommer ifrån är mindre viktigt.

– Alternativ ett för liberalerna är att försöka komma tillbaka till ett allianssamarbete. Om alliansen sedan kan ta sig till regeringsställning tycker jag att vi ska följa med. Om det sedan är med stöd av MP, SD eller någon annan spelar mindre roll. Så länge inte Liberalerna låter sig utpressas av SD eller någon annan.

Det är framförallt Vänsterpartiet som gör läget komplicerat för Liberalerna i Skåne. De skriver:

»Den mandatfördelning som valet gav innebär att Vänsterpartiet måste acceptera en S-regering för att en sådan ska kunna bli aktuell. Det är omöjligt för oss att se vilken politik och vilken konstellation som V kan leva med och som även Liberalerna ska kunna stå bakom«.

Ytterligare ett orosmoment vid en S-ledd regering är att partiet riskerar att gå under.

– Historiskt har alla småpartier som samverkat med S i regering tagit smällar. Jag befarar, och är verkligt orolig, för att om vi sätter oss i en S-ledd regering finns det bara ett liberalt parti nästa år. Och det är inte vi, säger Torbjörn Ekelund till Expressen.

Liberalerna är det parti som framförallt hade förlorat på ett extraval. Enligt Novus senaste mätning riskerar partiet att hamna under 4-procentsspärren. Men om stödet till Jan Björklund vill Torbjörn Ekelund inte säga något mer än att Björklund fortsatt verkar ha L Skånes stöd.

Läs mer: De här partierna vinner på extraval