Regeringsbildning Extraval kryper allt närmre. Ett parti hade troligtvis åkt ut, ett block tappar och tre partier går framåt om det hade varit extraval idag. Det visar SVT/Novus senaste undersökning. 

65 dagar efter valet och ett av talmannens fyra möjligheter att i skarpt läge testa en regering är förbrukat. Under gårdagen fick Annie Lööf sonderingsuppdraget, men läget verkar fortsatt låst.

Talman Andreas Norlén har sagt sig vilja göra allt som står i hans makt för att förhindra ett extraval, men har också påpekat att verktygen i hans verktygslåda är begränsade. Att Sverige under hösten går till extraval är en tänkbarhet.

Skulle svenska folket gå till valurnorna idag hade resultatet med stor sannolikhet blivit annorlunda, det visar en SVT/Novus-undersökning. 

Trots att valresultatet från den nionde september lämnade Miljöpartiet närmst 4 procentspärren, och trots att var femte röst på MP var en stödröst från S och V, så är det Liberalerna som hamnar under spärren om det vore val idag.

Sedan valet tappar Liberalerna 1,8 procentenheter och i dagens mätning landar de på 3,7 procent. Men även miljöpartiet har mycket att förlora.

– Ett extraval skulle vara väldigt riskabelt för MP och L, särskilt eftersom regeringsfrågan skulle vara huvudfråga. Skulle något av partierna åka ur så kan ju styrkeförhållandena mellan blocken förändras och då kan också regeringsfrågan se annorlunda ut. Men det är knappast någon som hoppas på ett extraval, säger SVT:s politiskekommentator Elisabeth Marmorstein till SVT Nyheter. 

Styrkeförhållandena mellan blocken skulle troligtvis förändras. Enligt Novus siffror backar alliansen med 1 procentenhet och får 37,7 procent.

Stödet för de rödgröna ökar enligt mätningen och hamnar i nivå med riksdagsvalet 2014. Då, för fyra år sedan, var skillnaden mellan blocken 4,4 procentenheter. I Novus senaste mätning ligger försprånget på 4,3 procentenheter.

Det är framförallt Socialdemokraterna som ökar.

Men även Sverigedemokraterna hade gått framåt vid ett extraval och i  novembermätningen är de andra största parti tillsammans med Moderaterna – både på 19,2 procent.

– Sverigedemokraterna har en tacksam sits just nu. När de framstår som i princip det kanske enda och i vart fall tydligaste oppositionspartiet så vinner de på politisk instabilitet och politisk obeslutsamhet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

Läs mer: Regeringsalternativen och dess möjligheter

Centerpartiet går svagt framåt i SVT/Novus mätningen, trots att en ny Sifo-undersökning visar att Annie Lööf är den partiledare som väljarna menar är mest är skyldig till att Sverige ännu inte har en regering.