Foto: Skärmdump från SVT.

SKATTEPROTEST Liberalerna kan tänka sig att avsätta finansministern och andra statsråd, om inte tre olika förslag om skattehöjningar dras tillbaka. Det skriver Dagens industri.

Förra veckan gick Centerpartiet ut och sade sig vara beredda att bryta ut enskilda förslag om skattehöjningar ur höstbudgeten, och med stöd av Sverigedemokraterna rösta ned dem.

Moderaterna har tidigare öppnat för att lägga en alliansbudget och driva igenom den med stöd av Sverigedemokraterna.

Men Liberalerna säger nu nej till bägge förslagen från allianskamraterna och lanserar istället en egen modell att stoppa vissa reformer, skriver Dagens industri.

Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar i tidningen att han under våren vill försöka samla en majoritet i riksdagens finansutskott för att på så sätt sänka i första hand tre av regeringens förslag:

* Höjda marginalskatter

*  Förändring av 3:12-reglerna, alltså skatteupplägg för företag

*  Införandet av en flygskatt

Partiledaren för L säger att hans mål är att få riksdagen att säga nej till de tre skatteförslagen.

– Om det då vinner majoritet, men regeringen ändå väljer att lägga fram skattehöjningarna, är vi beredda att fälla de ansvariga statsråden i en misstroendeomröstning, säger Jan Björklund till Dagens Industri.

Enligt partiledaren är det i första hand finansminister Magdalena Andersson, som ansvarig för budgeten, som kan komma att fällas, men även infrastrukturministern kan bli aktuell i frågan om flygskatt.

Jan Björklund kan tänka sig olika former för att försöka få sin vilja igenom. Det kan exempelvis ett tillkännagivande mot regeringen med en uppmaning att inte lägga fram förslagen eller så kan alliansen lägga en reservation eller ett särskilt uttalande i finansutskottet, säger han.

Allianskollegerna C och KD välkomnar L:s motstånd mot regeringens budgetförslag, men uppger samtidigt att de håller fast vid sina egna respektive partiers förslag för att försöka stoppa regeringen.